5 tips om generatie Y en Z te boeien
Een goed salaris, een toffe auto en de nieuwste iPhone. In andere tijden waren dat dé succesingrediënten om jong talent binnen te halen, maar in de huidige tijd is het geen garantie voor succes. Hoe je als werkgever aantrekkelijk wordt en blijft voor de generaties Y en Z, lees je in deze blog.
Leden van de generatie Y (geboren tussen 1980 en 1995) en Z (bouwjaar: na 1995) krijgen - zoals eigenlijk elke demografische groep - nogal wat vooroordelen over zich heen. Ze zouden wel heel sterk in zichzelf geloven, omdat ze vaak gehoord hebben dat ze zo geweldig zijn. Ze zouden té veel gehecht zijn aan hun online identiteit. En nogal ongeduldig zijn: alles moet snel. Ook als het aankomt op carrière maken.
Positieve eigenschappen
Minstens zo belangrijk is dat de generaties Y en Z ook positieve eigenschappen in hun rugzak hebben waar je als organisatie voordeel bij hebt. Zoals een frisse blik, flexibiliteit en het lef om nieuwe dingen uit te proberen, want voor hen is alles nog mogelijk. Eerlijk is eerlijk: ook genoeg jonge mensen worden blij van een goed salaris, een auto en een telefoon van de zaak. Tegelijkertijd dragen ze niet bij aan het hogere doel dat jongere generaties met hun werk willen bereiken.
En dat doel, die zingeving, is nu precies waar veel jonge professionals naar op zoek zijn. Ze zoeken een werkomgeving waarin ze gehoord worden en hun mening ertoe doet. En een organisatie die hun visie deelt. Je werk maakt steeds meer onderdeel uit van je identiteit. Jonge mensen vinden het belangrijk dat ze een baan hebben die ze past.
Daarbij, werk en privé lopen steeds meer in elkaar over. Waarschijnlijk is het juist daarom dat mensen – zeker jonge – zo veel waarde hechten aan een goede balans tussen werk en privé. Ze willen af van de opvatting dat je vijf dagen per week tussen half negen en vijf in de kantoortuin zit. Jongeren willen flexibel kunnen werken en de vrijheid krijgen om thuis te werken. Ze willen zich tegelijkertijd blijven ontwikkelen en uitgedaagd worden met ambitieuze doelen.
Vijf tips om talenten te boeien en binden
Is dat een verwende instelling? Daar mag iedereen zelf over oordelen. Maar de realiteit is nu eenmaal de realiteit. Daar kun je als organisatie maar beter niet je ogen voor sluiten. Als je tenminste jong talent aan je wilt binden. Soms vergt dat een koerswijziging en dat is niet altijd makkelijk. Daarom help ik je op weg met vijf tips om talenten geboeid en verbonden te houden.
- Laat ze leren
De generatie Y en Z wil uitgedaagd en geïnspireerd worden. Nieuwe dingen leren. Zorg dat ze dat kunnen. Betrek ze bij uitdagende projecten en blijf tijdens die projecten met ze in gesprek. Coach ze en laat ze reflecteren op hun rol: geef ze eigenaarschap! En vraag die ervaren kracht om hierbij te helpen, zo blijft ook die zich ontwikkelen en zorg je voor de beste manier van kennisoverdracht.
- Stuur op output
In beton gegoten werktijden, vaste werkplekken, overbodige hiërarchische lijnen, gezag dat gebaseerd is op status en ervaring: dat kan beter. Beter stuur je op de output en de route naar die bestemming. De rest is van ondergeschikt belang, toch?
- Geef ze een zachte landing
Je hebt maar één kans op een ijzersterke indruk, ook op de werkvloer. Met een goed en doordacht onboardingprogramma verwelkom jij je nieuwe collega’s met een warm bad en zorg je dat ze zich gewaardeerd voelen. De positieve gevolgen daarvan kun je beter niet onderschatten.
- Luisteren!
Steve Jobs zei het al: ‘It doesn’t make sense to hire smart people and tell them what to do; we hire smart people so they can tell us what to do.’ Vrij vertaald: luister naar ze, want ze hebben iets bij te dragen! Ik heb zó vaak gehoord dat mensen van de generaties Y en Z opstapten omdat hun ideeën niet of nauwelijks gewaardeerd werden. Neem je jonge talenten dus serieus. Vraag ze naar hun drijfveren en leer ze kennen, ook privé. Investeer in een band. Ze zullen je vaak ruimhartig terugbetalen.
- Creëer een gezonde balans
Ik schreef het eerder al: werk en privé lopen steeds vaker in elkaar over. We appen en mailen allemaal wat af, ook als de klok vijf heeft geslagen. Daar moeten we allemaal niet te krampachtig over doen, want het is nu eenmaal zo. Zorg wel voor een goede balans tussen werk en privé en blijf niet onbeperkt aan je nieuwe medewerkers trekken. Ook jonge mensen kunnen een burn-out krijgen.
De mensen van generatie Y en Z zijn de toekomst. Verdiep ze in hun wensen en probeer de bovenstaande tips toe te passen. Grote kans dat jullie samenwerking dan een succesformule is!