Bereid je in vakantietijd voor op de voorspelde beweging van de arbeidsmarkt dit najaar

4 tips om de competitie te slim af te zijn en vrijgekomen talent aan je te binden    De zomervakantie is bij uitstek de tijd om je werving- en selectieproces en -instrumenten weer eens goed onder de loep te nemen. Dit jaar geldt het extra, want experts voorspellen meer beweging op de arbeidsmarkt in het […]

27 jul, 2021
Update

4 tips om de competitie te slim af te zijn en vrijgekomen talent aan je te binden   

De zomervakantie is bij uitstek de tijd om je werving- en selectieproces en -instrumenten weer eens goed onder de loep te nemen. Dit jaar geldt het extra, want experts voorspellen meer beweging op de arbeidsmarkt in het laatste kwartaal van 2021. Dus wil jij de boot niet missen en het nieuwe talent dat beschikbaar komt voor je winnen? Blokkeer dan de komende weken tijd in je agenda en zorg dat je je zaakjes op orde hebt. Dan haal jij straks de nieuwste pareltjes van de markt!

Waarom er weer beweging verwacht wordt op de arbeidsmarkt die momenteel behoorlijk op slot zit? Daar is een goede uitleg voor. Tijdens een recent seminar van Intelligence Group –  specialist in arbeidsmarktdata -, dat ik bijwoonde, werd dit uitvoerig toegelicht. Er zal beweging ontstaan vanwege de mismatch die corona heeft veroorzaakt.

Bedrijfsstrategie: iedereen terug naar kantoor of iedereen thuis?
Waar eerst iedereen noodgedwongen thuiswerkte, maken bedrijven hierin nu strategische keuzes voor de langere termijn. Dat onze oude ‘altijd op kantoor’ situatie verleden tijd is, staat daarbij niet meer ter discussie. Maar de structurele verandering die corona op dit vlak veroorzaakt heeft, leidt in flink wat gevallen tot twee uitersten. Enerzijds zijn er bedrijven die besluiten dat werken op kantoor weer de norm wordt. En aan de andere kant zijn er bedrijven die van werknemers verwachten dat ze voortaan (grotendeels) thuiswerken. Het gevolg is dat mensen noodgedwongen duurzaam op kantoor of juist thuis moeten werken, terwijl ze iets anders willen. Zo zal het gebeuren dat de extraverte medewerker die excelleert op kantoor, voornamelijk eenzaam thuis achter de laptop zit. En de solist die door thuiswerken veel beter in balans was, weer terug moet naar de drukke kantoortuin. En dat zijn dealbreakers. Redenen waarom mensen verder gaan kijken naar een baan die op dit vlak wél matcht.

Hoe kun jij als werkgever profiteren van die nieuwe categorie talent? Met andere woorden, welke voorbereidingen kun je treffen in komkommertijd?

  • Denk goed na over jouw strategie over thuis en op kantoor werken. Ben jij in staat om zowel de kantoorfans als de huismussen (vergeet ook niet je huidige medewerkers!) op dit vlak een goed aanbod te doen, zonder dat je daarbij de bedrijfsdoelen uit het oog verliest?
  • Maak de voordelen die jij de thuiswerkers of de kantoorliefhebbers te bieden hebt, concreet in je arbeidsmarktcommunicatie. Herschrijf dit dus alvast in je vacatureteksten en geef op je website goed aan wat er mogelijk is (en wat niet). Van het aantal dagen dat je thuis of op kantoor verwacht wordt tot de middelen die je gebruikt om iemand te helpen om vanaf elke locatie een maximale bijdrage te leveren.
  • Verdiep je in je concurrentie. Zijn er bedrijven met een heel strikt of star coronabeleid voor alle medewerkers? Mogelijk zitten daar getalenteerde latent werkzoekenden waarop je je straks kunt richten.
  • Kijk kritisch naar de functieprofielen en kandidaatprofielen. Zoek je voor een functie nog wel dezelfde soort mensen als voorheen? En is het inderdaad noodzakelijk dat iemand vaak op kantoor is of is dat puur een principe- of gevoelskwestie?

Met de juiste timing, goede communicatie en een eerlijk en volledig verhaal, zet je jezelf op voorsprong. Zo kun je mensen de werkplek bieden waarbinnen ze excelleren. En wanneer kan je die voorbereidingen beter treffen dan in de kabbelende zomermaanden? Dus, ga aan de slag en zorg dat je straks scherp uit de startblokken vertrekt. Zet ‘m op!

Mijn toegevoegde waarde

De juiste persoon op de juiste plek krijgen, dat is mijn missie. En dat gaat me al sinds 2008 goed af. Ik heb geen geheim recept, maar besteed veel aandacht aan een goede voorbereiding. Pas met een compleet beeld ga ik aan de slag.

Ik beschik daarnaast over een groot netwerk, ben betrouwbaar en duidelijk in mijn communicatie en ben MyDrives-gecertificeerd. Hiermee kan ik uitstekend matchen op cultuur, drijfveren, skills en persoonlijkheid. Ook ben ik Certified Integrity Specialist, wat mij helpt om te doorzien wat kandidaten en organisaties écht beweegt. En dat is in ieders belang.

Mis geen kans meer