Het is druk. Vacatures raken niet vervuld. En dan zijn er ook nog zieken in het team. Of je bent net gestart in een nieuwe functie en wilt laten zien wat je waard bent. Het gevolg is dat jouw werkdruk toeneemt en dat heeft op z’n zachtst gezegd geen positieve impact op je werkplezier en misschien ook wel op de kwaliteit van je werk. Ben jij iemand die het moeilijk vindt om in dit soort situaties voor jezelf op te komen? Hoe vervelend ook, het is echt belangrijk dat je dit doet. Niet eens alleen voor jezelf, maar ook voor de organisatie. In deze blog leg ik je uit hoe je het aanpakt.
Door jouw persoonlijkheid of je situatie, kan je geneigd zijn om teveel hooi op je vork te nemen. Bijvoorbeeld omdat jij een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt. Of omdat je pas net een nieuwe functie hebt en wilt presteren. Die inzet is prijzenswaardig en zeker niet verkeerd. Maar hierdoor kunnen jouw grenzen uit beeld raken en ga je steeds een stap verder. Terwijl je dat zelf niet wilt! Vaak is het niet eens zo dat anderen echt van je willen profiteren. Ze hebben het niet eens in de gaten.
Schrijf het op
Anderen bewust maken van jouw grenzen is daarom belangrijk. Essentieel is dat je zelf eerst begrijpt wat het is dat jou onrustig maakt. Heeft het te maken met onzekerheid? Heb je teveel taken? Of is juist niet duidelijk wat je moet doen? Hou eens een weekje bij waar je stress van krijgt en wat niet goed voor je voelt. Zo weet je precies wanneer je alert moet zijn.
Overleg met collega’s
Als je weet waardoor je vastloopt, heb je een goed handvat om met collega’s in gesprek te gaan. Wie weet hebben zij een oplossing. Of een compleet andere, snelle methode om met jouw struikelblok om te gaan. Ga een open gesprek aan, vanuit de positieve invalshoek om tot een antwoord te komen. Verwijten maken of klagen draagt niet bij aan de oplossing.
Maak het bespreekbaar
De kans is aanwezig dat jij niet de enige bent die kampt met een bepaald probleem. Bekijk of je het gezamenlijk kunt aankaarten bij je leidinggevende. Heb je zelf een richting voor de oplossing? Werk die dan uit en ga daarover in gesprek.
5 praktische tips om je workload en grenzen te bewaken:
- Vraag je leidinggevende welke werkzaamheden prioriteit hebben en wat langer kan wachten. Maak het samen zo concreet mogelijk.
- Ben consequent. Wanneer je één keer hebt aangegeven dat iets niet lukt, kan dat overkomen als een incident. Blijf je ook volgende keren bij je standpunt, dan zal de ander daar rekening mee gaan houden.
- Vertel je leidinggevende hoe je je bij de situatie voelt. Het gaat immers niet alleen omdat iets niet lukt of past, maar ook om wat dit bij jou losmaakt en wat de consequenties voor je werk kunnen zijn. Zeggen: ‘ik krijg het niet op tijd af’ is minder impactvol dan aangeven dat je ergens onrustig van wordt of dat je door de stress door de bomen het bos niet meer ziet.
- Vind je dit allemaal heel spannend? Begin klein. Of oefen eerst thuis op een familielid, dat gaat altijd makkelijker.
- Leer nee zeggen en een alternatief bieden. Als iemand je vraagt om hulp en iets lukt je niet, zeg dan: ‘nee, maar morgen kan het wel’. Of: ‘nee, maar ik weet wel een manier om dit beter aan te pakken’. Of: ‘nee, maar ik help je volgende keer graag als je het me dan een dag van tevoren vraagt zodat ik er rekening mee kan houden’.
Wie het ook mag zijn die jouw grenzen niet respecteert, ben je altijd bewust van het feit dat jij de enige bent die jouw grenzen volledig kent én iets kan doen om ze te bewaken!