Hoe ik omga met werkstress – 5 keuzes waardoor ik nooit tegen het plafond zit

Vragen over de werkdruk zijn tijdens een sollicitatiegesprek tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Logisch, want als sollicitant wil je graag in wat voor werkcultuur en -klimaat je terecht komt. Afgelopen week was de week van de werkstress en van mij mag daar meer aandacht voor zijn dan alleen die ene week per jaar. Werkstress is een serieus probleem voor zowel werknemer als werkgever. Zelf ben ik goed bestand tegen behoorlijke werkdruk, maar ik vind het zeker belangrijk om regelmatig gas terug te nemen. En daarom doe ik verschillende dingen wel én andere dingen juist niet. Dankzij deze vijf bewuste keuzes blijf ik in balans.

  1. Focus door een goede planning

Voor mij betekent dit concentreren op mijn core business. Tegen bepaalde dingen volmondig ja zeggen, maar ook tegen heel veel dingen nee. Koffie drinken om het koffie drinken, daar ben ik mee gestopt. Afspraken zonder duidelijk doel of kader zorgen ervoor dat ik achter de feiten aanloop met een onnodige eindsprint op vrijdag tot gevolg. Er zit nu eenmaal niet meer dan 24 uur in een dag. Focus betekent ook goed agendabeheer: ik plan mijn dagen zorgvuldig, zowel de vaste opdrachten als bijvoorbeeld reistijd en ‘lucht’ voor spoedjes. Ook houd ik ruimte voor privédingen als sporten en bijkletsen met vriendinnen. Door het plannen komt er rust in mijn hoofd en blijf ik gefocust. Netwerken doe ik gericht, ik pik de waardevolle en meest plezierige bijeenkomsten eruit. Bij alles wat ik doe, bedenk ik me: wat heb ik eraan, past het in mijn agenda en sluit het aan bij mijn business. Zo geef ik aandacht aan veel minder dingen, maar wel aan de goede.

  1. Samenwerken met gelijkgestemden

Zelfstandig ondernemer zijn wil niet zeggen dat je alles ook zelfstandig moet doen. Ik heb een fijn netwerk van gelijkgestemden me heen voor de communicatie, fotografie, video en finance. Zij hebben dezelfde visie en mindset als ik en op hen vertrouw ik blindelings. Het zijn specialisten die goed zijn in hun vak, dus is het rendement van hun werk is hoog. Samenwerken geeft rust en ik houd meer tijd over voor waar ik goed in ben: mijn eigen business.

  1. Ontwikkeling: bijblijven en het liefst voorop lopen

Ik maak het mezelf niet gemakkelijk: ik wil de beste in mijn vak zijn. Daarom kan en wil ik niet stilvallen. De ontwikkelingen gaan snel en ik wil op de hoogte zijn, en het liefst anticiperen. Dat betekent de actualiteit bijhouden, (vak)literatuur lezen, webinars volgen, podcasts luisteren. Zo is mijn expertise ook volgend jaar en het jaar daarna mijn expertise.

  1. Grip: kijken naar mijn invloedssfeer

Ken je de cirkel van invloed? Google ‘m maar eens als je ‘m niet kent en je vaak over heel veel dingen druk maakt. Hieruit blijkt feilloos dat alleen je eigen gedrag en denkbeelden kunt beïnvloeden. Je kunt je bijvoorbeeld druk maken over de economie, het weer of de politiek, maar je hebt er geen invloed op. Voor mij is het als perfectionist nog altijd een eyeopener en een fijne manier om te relativeren. Ik heb door de jaren heen geleerd om de puntjes op de i te blijven zetten op zaken waar ik grip op heb. Maar ik kan net zo goed dingen loslaten waar ik geen invloed op heb.

  1. Creativiteit en zakelijke zintuigen

Voor mij is creativiteit mijn zakelijke zintuigen scherp houden en kijken hoe ik kennis kan toepassen in mijn eigen bedrijf. Ik haal veel uit de ondernemersboeken die ik lees, de blogs die ik volg en de podcasts die ik beluister. Maar ook seminars bijwonen en sparren met andere ondernemers, vind ik erg waardevol. Een goed idee probeer ik te vertalen naar mijn eigen bedrijf en dat geeft energie.

Wat denk je: zullen we gewoon voor onszelf 2021 uitroepen tot het jaar van minder werkstress? Dat we onszelf een beetje in de gaten houden, tijd maken voor het werk maar ook voor ons privéleven. Gaan we in die officiële week van de werkstress lekker op vakantie.