Nieuw jaar, nieuwe baan? Bereid je voor met de 4 B’s

De kans is klein dat het ooit rustiger wordt dan in deze periode tussen kerst en oud en nieuw. Tijd dus om er het beste van te maken en de ruimte te nemen om goed na te denken over het nieuwe jaar. Ook als het gaat om je werk. Als je nu niet tevreden bent, […]

27 dec, 2021
Tips

De kans is klein dat het ooit rustiger wordt dan in deze periode tussen kerst en oud en nieuw. Tijd dus om er het beste van te maken en de ruimte te nemen om goed na te denken over het nieuwe jaar. Ook als het gaat om je werk. Als je nu niet tevreden bent, hoe komt dit dan? En kun je dit binnen je huidige functie oplossen of is de tijd rijp voor de volgende stap? Kom jij na wat overpeinzingen tot de conclusie dat het moment is aangebroken om je horizon te verbreden, neem dan de slimste weg naar een nieuwe baan. Met mijn 4 B’s kom je waar je graag wilt zijn.

Bedenk wat jou motiveert

Denk goed na over de dingen waarvan je afscheid wilt nemen: wat wil je in een nieuwe baan echt niet meer? En waarvan gaat jouw vuurtje juist wel harder branden? Pak het praktisch aan. Maak een lijstje met de plus- en minpunten van je huidige functie. En maak een lijst van wensen en ambities, nummer ze van belangrijk naar minder belangrijk. Doe tot slot hetzelfde voor je talenten en leerpunten.

Bespreek met je netwerk

Praat met mensen uit je netwerk die een functie hebben die jij ambieert. Vraag wat hun ervaringen zijn en welke skills voor hen het belangrijkst zijn. Koppel je gesprekken aan jouw leerpunten. Wat moet jij nog leren of ontwikkelen? Zo weet je wat je kunt veranderen om in aanmerking te komen voor jouw droomfunctie. Plus een plan maken om je missende vaardigheden of ervaring op te doen.

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus maak je cv weer up-to-date. Vergeet niet wat je de afgelopen jaren gedaan hebt op het gebied van trainingen, projecten en misschien wel vrijwilligerswerk. Richt je cv in op een manier die aansluit bij je ambities. Wil je bijvoorbeeld gaan leidinggeven, vertel dan hoe en waar je de benodigde vaardigheden hebt gebruikt. Vergeet ook de uitstraling van je cv niet. Er zijn volop gratis en goedkope tools waarmee je jouw presentatie een opvallende en toch professionele uitstraling geeft.

Beslis welke stappen je wanneer zet

Maak een concrete timeline en afspraken met jezelf. Schrijf op wanneer je daadwerkelijk wilt gaan solliciteren en op welke termijn je echt een nieuwe baan wilt hebben. Het is niet zozeer dat je jezelf hier keihard aan moet houden. Het zorgt er wel voor dat je naar het resultaat toe werkt. Dit kost energie, maar wordt uiteindelijk beloond!

Succes met al je plannen voor het nieuwe jaar! Kan ik iets voor je betekenen? Laat je gegevens achter op mijn website en dan spreken we elkaar direct na mijn vakantie, in het begin van 2022.

Mijn toegevoegde waarde

De juiste persoon op de juiste plek krijgen, dat is mijn missie. En dat gaat me al sinds 2008 goed af. Ik heb geen geheim recept, maar besteed veel aandacht aan een goede voorbereiding. Pas met een compleet beeld ga ik aan de slag.

Ik beschik daarnaast over een groot netwerk, ben betrouwbaar en duidelijk in mijn communicatie en ben MyDrives-gecertificeerd. Hiermee kan ik uitstekend matchen op cultuur, drijfveren, skills en persoonlijkheid. Ook ben ik Certified Integrity Specialist, wat mij helpt om te doorzien wat kandidaten en organisaties écht beweegt. En dat is in ieders belang.

Mis geen kans meer