Opstarten na de vakantie. Hoe doe je dat?

Als je onderzoeken mag geloven, dan ziet bijna 60% van de werknemers er tegenop om na de vakantie weer te gaan werken en een kwart van de mensen heeft hierdoor zelfs moeite om van de vakantie te genieten. Dat is natuurlijk wel een beetje jammer. Dan ga je op vakantie en dan loop je zo te stressen bij het […]

15 aug, 2018
Update

Als je onderzoeken mag geloven, dan ziet bijna 60% van de werknemers er tegenop om na de vakantie weer te gaan werken en een kwart van de mensen heeft hierdoor zelfs moeite om van de vakantie te genieten. Dat is natuurlijk wel een beetje jammer. Dan ga je op vakantie en dan loop je zo te stressen bij het idee dat je weer aan het werk moet, dat je daardoor niet eens van het moment kan genieten waardoor je vervolgens waarschijnlijk ook niet goed uitrust en misschien wel gestresster terugkomt dan dat je wegging. Ik zelf werk al jaren niet meer voor een werkgever, maar ben ik mijn eigen baas. Maar zelfs dan is het soms best lastig om na een vakantie mezelf weer te motiveren aan het werk te gaan. Opstarten na de vakantie. Hoe doe je dat? 

Voorbereiding

Misschien is dit een beetje mosterd na de maaltijd. Je komt net van vakantie terug en je leest dit stuk om een idee te krijgen hoe je opstartproblemen kunt voorkomen en vervolgens staat er iets over voorbereiding. Maar toch is het zo; een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je je goed voorbereidt voordat je op vakantie gaat en dat er geen onafgeronde zaken meer op je aan het wachten zijn als je terugkomt. Draag dingen aan je eventuele collega’s over en wees zo duidelijk mogelijk. Beantwoord de belangrijkste mailtjes en vertel dat je de komende tijd afwezig bent. Creëer een juist verwachtingspatroon en  meld wanneer je precies terug bent.

Mailbox

Maak de eerste ochtend of dag dat je terug bent van vakantie vrij om je mailbox te legen. Deel je mails in mapjes met verschillende prioriteiten. De mailtjes met de hoogste prioriteit beantwoord je dezelfde dag nog, prioriteit 2 en 3 daar hoef je later pas op te replyen of wellicht helemaal niet.

Afwezigheidsassistent

Als je een afwezigheidsassistent instelt, is het misschien geen slecht idee om daar niet de exacte datum dat je terug bent van vakantie in te zetten, maar een dag erna. Zo kun je nog even rustig alle mail lezen en de belangrijkste zaken behandelen voordat weer iedereen je gaat bellen omdat ze gelezen hebben dat jij er weer bent.

Extra dagen thuis

Ga niet meteen de dag nadat je thuis bent gekomen weer aan het werk, maar zorg ervoor dat je nog 1 à 2 dagen thuis kunt acclimatiseren voordat je weer aan het werk gaat. Onderzoek heeft aangetoond dat daarmee een Post Holiday Syndrom voorkomen kan worden. Het is zelfs goed voor je om bepaalde vakantiegewoontes nog door te zetten. Ging je op vakantie veel zwemmen? Ga dan thuis ook nog naar het zwembad, zee of meertje.

TV

Veel mensen kijken op vakantie niet of nauwelijks tv waardoor ze het gevoel hebben meer tijd over te hebben. Ze komen dan meer aan bijvoorbeeld lezen toe, waarvan je rustiger wordt dan tv kijken. Volgens de Spaanse onderzoeker Robles Ortega is het verstandig de eerste dagen na thuiskomst de tv uit te laten, om dat vakantiegevoel nog even vast te houden.

Lege agenda

Plan niet te veel in de agenda na thuiskomst. Dat geldt voor werkdingen maar ook voor sociale activiteiten. Houd je agenda nog een beetje leeg, zodat je nog een beetje kunt opladen.

Plan je volgende vakantie

Voor veel mensen is het een fijn idee dat ze al weer een nieuwe vakantie in het vooruitzicht hebben. Heb jij dat nog niet? Nou hop… plannen dan. Dan heb je al weer wat om naar toe te leven, waardoor het minder vervelend is om weer aan het werk te gaan.

Mijn toegevoegde waarde

De juiste persoon op de juiste plek krijgen, dat is mijn missie. En dat gaat me al sinds 2008 goed af. Ik heb geen geheim recept, maar besteed veel aandacht aan een goede voorbereiding. Pas met een compleet beeld ga ik aan de slag.

Ik beschik daarnaast over een groot netwerk, ben betrouwbaar en duidelijk in mijn communicatie en ben MyDrives-gecertificeerd. Hiermee kan ik uitstekend matchen op cultuur, drijfveren, skills en persoonlijkheid. Ook ben ik Certified Integrity Specialist, wat mij helpt om te doorzien wat kandidaten en organisaties écht beweegt. En dat is in ieders belang.

Mis geen kans meer