Vijf voordelen van werken in het mkb

Oriënteer je je op een nieuwe functie, maar twijfel je over het soort bedrijf waar je wilt werken? Een belangrijk verschil zit in de omvang van een organisatie. Vanzelfsprekend is groot zeker niet beter dan klein of omgekeerd. Het gaat er vooral om waar jij je thuis voelt en wat bij jou past. Ikzelf werk […]

27 jun, 2021
Update | Geen categorie

Oriënteer je je op een nieuwe functie, maar twijfel je over het soort bedrijf waar je wilt werken? Een belangrijk verschil zit in de omvang van een organisatie. Vanzelfsprekend is groot zeker niet beter dan klein of omgekeerd. Het gaat er vooral om waar jij je thuis voelt en wat bij jou past. Ikzelf werk heel vaak voor mkb-bedrijven, omdat ik voor hen van maximale toegevoegde waarde ben en me ontzettend thuis voel in deze wereld. En daarom vertel ik je in deze blog vanuit eigen ervaring wat werken bij kleine en middelgrote organisaties zo leuk en uitdagend maakt.

Wat mij betreft zijn er vijf belangrijke voordelen:

1. Je krijgt de ruimte om zelfstandig te werken

Geen managementlagen boven je. Geen procedures of langdradige besluitvorming. In kleinere organisaties krijg je veel ruimte om zelfstandig te werken. Dat betekent dat je dingen zelf mag uitzoeken, besluiten kunt nemen en de ruimte krijgt om zelf te bepalen hoe je iets aanpakt. Zolang het resultaat goed is voor jou, je collega’s, de klanten en het bedrijf, heb jij de regie over je werk.

2. Initiatief wordt beloond

Heb je een briljant idee of een goed doordacht plan? Dan is alleen een akkoord van de leidinggevende nodig om het uit te voeren of verder te onderzoeken. In kleine bedrijven wordt het nemen van initiatief vaak beloond. Ben je iemand die graag verbeteringen doorvoert waarmee je jezelf en een bedrijf verder helpt, dan krijg je in het mkb de grootste kansen om jouw plannen door te voeren. Extra stimulans? Wat jij voorstelt mag je ongetwijfeld ook zelf implementeren en de resultaten zie je in een mum van tijd. Dat geeft pas voldoening!

3. Je bouwt snel een band op met collega’s (en klanten)

Wanneer je met een compacte club mensen bent, leer je elkaar snel kennen. Persoonlijke betrokkenheid is sowieso een kenmerk van kleinere bedrijven. Jij als nieuwkomer wordt niet aan je lot overgelaten, want je kunt simpelweg niet ongemerkt opgaan in de massa. Ben je iemand die graag een echte connectie maakt met collega’s en houdt van een informele werksfeer, dan is de kans groot dat werken in een kleinere organisatie goed bij je past. Heb je een functie met klantcontact? Ook die relaties zijn vaak informeel en persoonlijk.

4. Je kunt snel schakelen

Werken in een klein bedrijf betekent dat dingen snel gaan. Wederom omdat er weinig hiërarchie is en het niet nodig is om allerlei procedures te volgen. Wil je iets gedaan krijgen, dan loop je gewoon naar je collega voor overleg. Samen hakken jullie ter plekke de knoop door. En wanneer je een mail naar je leidinggevende stuurt, reageert die waarschijnlijk al dezelfde dag (maar vaak nog rapper). Klanten zijn die snelheid ook gewend en waarderen dat in het bedrijf. Daarom loopt iedereen net wat sneller om het verschil te maken en bij de klant een glimlach op het gezicht te toveren. Als je daar energie van krijgt, dan is het mkb jou op het lijf geschreven.

5. Er is ruimte voor flexibiliteit

Een keertje onder werktijd naar de tandarts? ’s Morgens thuis opstarten omdat je een focusklus hebt waarbij je echt niemand om je heen wilt? Of een avond doorwerken zonder dat om 18.00 uur automatisch het licht uitgaat? Bij een kleiner bedrijf is ruimte voor flexibiliteit. Randvoorwaarde is wel dat er vertrouwen is en dat je zelf goed bewaakt wat wel en niet kan. Maar heb jij hart voor de zaak en sta je er op de momenten dat het nodig is, dan krijg je er ook veel voor terug. Wederzijdsheid is het toverwoord.

Denk je na het lezen van deze blog: hier krijg ik ontzettend veel energie van? Leg dan bij het vinden van die nieuwe baan je focus op kleine en middelgrote organisaties. Dikke kans dat jij daar helemaal je ei kwijt kunt en meer dan goed uit de verf komt.

Mijn toegevoegde waarde

De juiste persoon op de juiste plek krijgen, dat is mijn missie. En dat gaat me al sinds 2008 goed af. Ik heb geen geheim recept, maar besteed veel aandacht aan een goede voorbereiding. Pas met een compleet beeld ga ik aan de slag.

Ik beschik daarnaast over een groot netwerk, ben betrouwbaar en duidelijk in mijn communicatie en ben MyDrives-gecertificeerd. Hiermee kan ik uitstekend matchen op cultuur, drijfveren, skills en persoonlijkheid. Ook ben ik Certified Integrity Specialist, wat mij helpt om te doorzien wat kandidaten en organisaties écht beweegt. En dat is in ieders belang.

Mis geen kans meer