Zo ga als werkgever discriminatie op de arbeidsmarkt tegen

Binnenkort riskeer je als werkgever mogelijk een boete als je niet kunt bewijzen dat je discriminatie tijdens een sollicitatieprocedure hebt voorkomen. De Kamer behandelt in de tweede helft van 2020 een nieuwe arbeidsmarktwet die ervoor moet zorgen dat werkgevers minder discrimineren. Als werkgevers dat niet kunnen aantonen, kan een boete oplopen tot €4500. Afkomst, geslacht, […]

31 aug, 2020
Update

Binnenkort riskeer je als werkgever mogelijk een boete als je niet kunt bewijzen dat je discriminatie tijdens een sollicitatieprocedure hebt voorkomen. De Kamer behandelt in de tweede helft van 2020 een nieuwe arbeidsmarktwet die ervoor moet zorgen dat werkgevers minder discrimineren. Als werkgevers dat niet kunnen aantonen, kan een boete oplopen tot €4500.

Afkomst, geslacht, godsdienst, handicap en leeftijd zijn veelgenoemde redenen om te discrimineren. Met als gevolg dat werkzoekenden fictieve namen gebruiken op hun cv en hun leeftijd en eventuele beperkingen verzwijgen. Het probleem is weliswaar de afgelopen jaren ietsje minder geworden, maar onderzoekers zijn er niet over uit of dit komt doordat er echt minder gediscrimineerd wordt of dat het komt door krapte op de arbeidsmarkt.

Toegeven is een eerste stap naar een oplossing
Wat opvalt: werkzoekenden ervaren fors meer discriminatie dan werkgevers. Dat betekent dat de meeste organisaties niet door hebben dat ze er een bijdrage aan leveren. En, ik zie zelf continu dat het voor veel werkgevers tijdens een selectieproces ook niet meevalt om objectieve beslissingen te nemen. Je daar bewust van zijn, is de eerste stap naar een oplossing. De volgende stap is er daadwerkelijk naar handelen. Persoonlijk vind ik het best teleurstellend dat slechts een kwart van alle Nederlandse bedrijven een actief diversiteitsbeleid voert.

Neem je werving- en selectieprocedures onder de loep
Als werkgever, recruiter of manager kun je je werving- en selectieprocedures onder de loep nemen en kijken welke valkuilen er zijn. Hoe verlopen de procedures? Waarom vind je eigenlijk bepaalde competenties belangrijk? Wie hakt uiteindelijk de knoop door? Veel bedrijven zoeken naar gelijkgestemde werknemers om te zorgen dat teamleden goed bij elkaar passen. Maar krijg je eigenlijk wel het beste team als je selecteert op bepaalde eigenschappen?

Onze natuurlijke neiging
Er is meer voor nodig dan een objectieve beoordeling tijdens werving- en selectieprocessen. Vrij weinig leidinggevenden zitten zelf in een minderheidsgroep, blijkt uit onderzoek. Mensen zijn van nature geneigd om personeelsleden aan te nemen die lijken op zichzelf. Het probleem van weinig diversiteit in een organisatie houdt zichzelf zo (onbewust) in stand.

Diversiteit op de werkvloer
Als mensen niet gediscrimineerd worden, voelen ze zich veiliger en gelukkiger. Dat zorgt er weer voor dat ze betere resultaten halen. Maak aandacht voor diversiteit en discriminatie onderdeel van je gesprekscyclus met mensen. Zo kun je eventuele problemen tijdig signalen. Focus vervolgens ook op de uitstroom. Wie stroomt er uit en waarom? Voelde iemand zich wel thuis in jouw bedrijf? Als je als werknemer tot een minderheidsgroep behoort en je hebt het gevoel dat je daarom niet past in een team of bedrijf, dan ben je ook zo weer weg.

Verantwoordelijk afleggen loont op veel manieren
Terug naar de nieuwe wet. De verwachting van onderzoekers is dat verantwoording afleggen werkt: bedrijven gaan beter hun best doen om ‘eerlijk’ te selecteren als ze moeten aantonen dat ze hun werk correct hebben gedaan. En niet alleen daarom loont het de moeite om de oogkleppen die je waarschijnlijk onbedoeld hebt opgezet, af te doen. Teams die bestaan uit mensen met verschillende achtergronden presteren beter. Individuen die zich geaccepteerd voelen, ook. En betrokken werknemers die zich graag voor je inzetten: dat wil toch iedere werkgever?

Mijn toegevoegde waarde

De juiste persoon op de juiste plek krijgen, dat is mijn missie. En dat gaat me al sinds 2008 goed af. Ik heb geen geheim recept, maar besteed veel aandacht aan een goede voorbereiding. Pas met een compleet beeld ga ik aan de slag.

Ik beschik daarnaast over een groot netwerk, ben betrouwbaar en duidelijk in mijn communicatie en ben MyDrives-gecertificeerd. Hiermee kan ik uitstekend matchen op cultuur, drijfveren, skills en persoonlijkheid. Ook ben ik Certified Integrity Specialist, wat mij helpt om te doorzien wat kandidaten en organisaties écht beweegt. En dat is in ieders belang.

Mis geen kans meer