Zo maak je wel indruk met een vacaturetekst

Met regelmaat wordt er onderzoek gedaan naar clichéwoorden in vacatures. Werkgevers blijken ook in 2020 nog massaal op zoek te zijn naar ‘enthousiaste’, ‘flexibele’ en ‘gepassioneerde’ werknemers. Herkenbaar? Wil jij indruk maken met jouw vacature? Denk dan verder dan de standaardkwalificaties.

Actief en latent werkzoekenden vinden in op de eerste plaats belangrijk dat de functie-inhoud duidelijk is. Breng daarom helder onder woorden wat de kandidaat dagelijks gaat doen en wat de verantwoordelijkheden zijn. Wat verwacht je écht van een kandidaat? En wat bedoel je eigenlijk met woorden als ‘marktconform’, ‘doorgroeimogelijkheden’, en ‘proactief’? Een vacaturetekst hoeft niet van begin tot het einde te verrassen: de inhoud moet vooral helder zijn. Gebruik daarom ook geen bedrijfsjargon en laat onnodig moeilijke woorden achterwege.

Hoe wil jouw nieuwe medewerker aangesproken worden?
Leef je in je ideale nieuwe medewerker in en pas de tone of voice en inhoud daarop aan. Voor wie schrijf je de tekst? Wat houdt hem of haar bezig, hoe wil hij of zij aangesproken worden? Wat vindt jouw doelgroep belangrijk in een baan? Of het nou een vrijdagmiddagborrel is, de flexibele werktijden of een leaseauto: benoem het. Sta daarnaast stil bij je onderscheidend vermogen. Wat maakt deze functie uniek voor de kandidaat? Blijf weg bij holle termen zoals ‘leuk’, ‘uitdagend’, ‘gezellig team’ en ‘informele cultuur’. Leg wel uit wát het team of de organisatie zo leuk, uitdagend, gezellig en informeel maakt. Vind je het lastig om dit te beschrijven? Vraag dan enkele medewerkers om dit vanuit hun eigen oogpunt te omschrijven en verwerk dat in de vacaturetekst.

Hoe ziet een werkdag eruit?
Omschrijf een gemiddelde werkdag, bijvoorbeeld van uur tot uur. Ziet geen werkdag er hetzelfde uit? Benoem in de vacaturetekst de werkzaamheden waarmee de kandidaat driekwart van de tijd bezig zal zijn. Omschrijf vervolgens ook de verantwoordelijkheden die bij de functie horen.

Wat ligt er voor de hand?
Voor jou zijn zaken als een standplaats, branche en aantal werkuren ongetwijfeld duidelijk. En per wanneer zoek je eigenlijk iemand? Een kandidaat wil dit ook graag weten. Vergeet zogenoemde voor de hand liggende informatie dus niet. Tot wanneer kunnen geïnteresseerden reageren? En hoe snel voorzie jij hen van een reactie? Wie kunnen ze bellen voor meer informatie? Solliciteer je via een knop of kun je een e-mail sturen? Is een motivatie en cv voldoende, of zit er nog een opdracht of assessment in het proces? Een sollicitant stelt dit soort informatie vooraf op prijs.

Hoe voorkom je een saaie lap tekst?
Heb je regelmatig vacatures? Als je alle bovenstaande punten benoemt, kom je tot een flinke lap tekst. Om te voorkomen dat deze tekst afschrikt en je toch de juiste informatie inzichtelijk hebt, kun je een werken-bij-sectie toevoegen aan je site. Daar kun je met aansprekende voorbeelden laten zien wat de bedrijfscultuur is, hoe de cao in elkaar zit en wat voor ontwikkelingsmogelijkheden er zijn. Als je regelmatig vacatures hebt, overweeg dan om zo’n webpagina of kleine website op te tuigen.

Hier doe je het voor!
Een vacaturetekst is de eerste stap in een succesvol recruitmentproces. Met een vacature wil je dat de juiste mensen zich aangesproken voelen om te reageren. Ook is het belangrijk dat je niet overspoeld wordt met reacties van mensen die uiteindelijk helemaal niet geschikt blijken. Je zult zien dat deze extra tijdsinvestering je later in het proces juist zeeën van tijd oplevert.