Een cv kan het verschil maken tussen die droombaan wel of niet bemachtigen. Bij een goed curriculum vitae ziet een recruiter of werkgever in één oogopslag wie jij bent, wat je doet en wat je kan. En als je het slim aanpakt, zorgt jouw cv ervoor dat je opvalt en jezelf onderscheidt. 7 tips voor een professioneel cv waarmee je indruk maakt.
Als headhunter weet ik precies hoe je je met een goed cv kunt onderscheiden. Waarmee je een goede eerste indruk achterlaat of juist niet. Hoe werkgevers naar je cv kijken en waar ze op letten. En als je dat eenmaal weet, is het eigenlijk heel eenvoudig. Ik verzamelde de beste tips en deel ze hieronder met je. Doe er je voordeel mee!
1. Ontdek je persoonlijke merk
Wie ben jij en waar sta je voor? Hoe onderscheid jij je van de andere sollicitanten? Voor het schrijven van je cv hoef je heus geen persoonlijk merk te creëren. Het gaat er meer om dat je weet wat jou jou maakt én dat je dat over weet te brengen in je cv. Denk eens na over de volgende vragen: Wat maakt jou uniek? Wat is je belofte? En wat is je (toegevoegde) waarde? Dit kan je bijvoorbeeld in je inleiding (zie punt 6) terug laten komen. Maar houd het simpel; één of twee zinnen hierover is meer dan voldoende.
2. Bepaal je richting
Weet jij op welke branche, bedrijven en functies je je richt? Als dat voor jou niet duidelijk is, zal je ook de recruiter of werkgever niet snel kunnen overtuigen met je cv. En geloof mij maar: met een algemeen, richtingloos cv val je niet op. Een cv gaat niet alleen over jou, maar óók over de koers die je wil varen. Voorkom dat je cv een opsomming wordt van je werkervaringen; focus in de plaats daarvan op je talenten en ambities van vandaag.
Met je cv mik je op één specifieke rol of functie zodat je je als specialist neer kan zetten. En met je vaardigheden, talenten en ervaringen kun je inspelen op het bedrijf waarop je je (indirect) focust. Uit jouw cv moet direct blijken hoe je waarde toe kan voegen op een manier die echt iets voor de werkgever betekent.
3. Kies een format of template dat bij je past
Als recruiter zie ik al lang niet meer alleen chronologische cv’s voorbijkomen. Een ‘one size fits all’-format is echt niet meer van deze tijd. Een cv moet perfect passen bij jou en jouw situatie, en dat is voor iedereen anders. Met een chronologisch cv focus je voornamelijk op je werkervaring; dat is ideaal bij een mooi carrièreverloop in een bepaalde richting. Maar heb je gaten in je cv of onlangs een carrièreswitch gemaakt? Dan kun je met een functioneel cv meer op je vaardigheden, prestaties, (talen)kennis en carrièrehoogtepunten focussen.
Ambieer je juist een creatieve functie? Dan is een creatief cv meer iets voor jou. Werk je cv uit in de vorm van een infographic, video of krant bijvoorbeeld. Maar zorg wel dat de vorm past bij jou, de functie én het bedrijf waar je solliciteert, anders ga je je doel voorbij. Een creatief cv is bijvoorbeeld niet op z’n plaats als je wil werken in een formele werkomgeving.
4. Schrijf actief
Passief taalgebruik maakt je tekst onpersoonlijk en afstandelijk. En dat is precies wat je niet wil. In een passieve zin ondergaat iemand iets: ‘Ik werd gevraagd om leiding te geven’, bijvoorbeeld. Gebruik in de plaats daarvan actieve zinnen en benoem concrete resultaten. Daarmee maak je meer indruk en kom je overtuigender over. ‘Ik organiseerde events voor 200+ relaties, coördineerde interne projecten en gaf leiding aan medewerkers van drie verschillende afdelingen.’ Merk je het verschil?
5. Maak je cv leesbaar en scanbaar
Recruiters en werkgevers zien dagelijks tientallen cv’s en hebben dus geen tijd om alles grondig te lezen. Wat ze wel doen? Scannen! Zorg dus dat jouw cv overzichtelijk, leesbaar en vooral scanbaar is. Overzicht creëer je met tussenkopjes, witregels, opsommingen en beknopte alinea’s. Zodat de lezer in één oogopslag ziet waar jouw ervaringen, vaardigheden en contactgegevens staan.
6. Gebruik je inleiding voor een momentopname
Ik zie cv’s vaak beginnen met een korte inleiding van een paar zinnen waarin de kandidaat samenvat wie hij of zij is en wat de ambities zijn. Slim, want zo ziet de werkgever of recruiter meteen met wie hij of zij te maken heeft en wat de verwachtingen zijn.
Maar in plaats van een soort samenvatting te geven, kun je hier ook een soort carrièremomentopname formuleren. Dat is persoonlijk, onderscheidend en focust nog meer op de waarde die jij kan leveren.
In plaats van ‘Gedreven, flexibel en veelzijdig organisatietalent met vijf jaar ervaring in het managen van projecten’ maak je bijvoorbeeld veel meer indruk met een formulering als: ‘Loyale officemanager die voor 100+ klanten een betrouwbaar eerste aanspreekpunt is, collega’s goed op waarde weet te schatten en moeiteloos verbindt met elkaar, en daardoor jaarlijks tientallen interne projecten succesvol weet te coördineren’.
7. Haal alles uit je contact-gedeelte
Natuurlijk heb jij je jouw naam, adres en woonplaats in je cv staan. Maar als je hier net wat meer aandacht aan besteedt, kun je er veel meer uithalen. Gebruik voor je naam bijvoorbeeld een groter lettertype. De ogen van de lezer worden hier als eerste naartoe getrokken. Zo blijft jouw naam beter hangen. Vermeld je actuele telefoonnummer en e-mailadres, zodat de werkgever of recruiter direct contact met je kan opnemen. Voeg ook een portretfoto toe; dit maakt het direct een stuk persoonlijker. En vergeet ook de url van je LinkedIn-profiel niet, zodat de lezer er direct op kan klikken om meer over jou te weten te komen (en niet zelf op zoek hoeft te gaan naar je profiel). Sluit ten slotte af met een witregel om het gedeelte af te scheiden van de rest.
Met deze tips lukt het je zeker om een professioneel en indrukwekkend cv te schrijven. Heb je toch hulp of advies nodig? Ik denk graag met je mee!