Om me heen hoor ik het steeds vaker: mensen die solliciteren voor een hoger salaris. In de huidige krappe arbeidsmarkt kunnen werkzoekenden en werknemers het zich permitteren steeds kritischer te zijn. Maar wat doe je dan als werkgever? Ga je daarin mee? Of maak je voor je (toekomstig) werknemers het verschil op een ander vlak?
Mensen aannemen die alleen vanwege een hoger salaris bij jou solliciteren, hoe talentvol ook, is een risico. Want past zijn of haar ambitie dan wel bij jouw organisatie? En hoe loyaal is hij of zij aan je bedrijf als het erop aankomt? Beter kun je op een ander vlak het verschil maken voor je werknemers: met goed werkgeverschap. Als huidige en toekomstige werknemers om díe reden voor jou (blijven) kiezen, zit je écht goed.
Het effect van goed werkgeverschap op je werknemers
Als werkgever zorg je graag goed voor je personeel. En dat gaat veel verder dan alleen een mooi en passend salaris. Ook met aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden, een goede werk-privébalans en een prettige sfeer binnen je organisatie draag je bij aan het werkgeluk van je werknemers. Tevreden werknemers zijn productiever en presteren beter. Bijkomend voordeel: minder verzuim en minder personeelsverloop.
Zo maak je het verschil met goed werkgeverschap: 3 tips
Volgens de wet zijn er zes beginselen opgesteld die bepalen wat goed werkgeverschap is. Maar hoe je daar in de praktijk invulling aan geeft, bepaal je zelf. Dat verschilt dus heel erg per werkgever. Vanuit mijn ervaring als headhunter weet ik inmiddels precies wat voor de werknemer en sollicitant van vandaag belangrijk is. Ik deel drie tips waarmee je het verschil kan maken:
- Luister en heb oog voor persoonlijke behoeften: luisteren naar je medewerkers zorgt ervoor dat ze zich gezien en gehoord. Ze voelen zich gewaardeerd en meer betrokken bij je organisatie. Écht luisteren is belangrijk, want iedere medewerker heeft andere behoeften.
Geef je mensen persoonlijke aandacht, neem de tijd voor ze, ga één op één met ze in gesprek, vraag wat ze nodig hebben om hun werk goed en met plezier te kunnen blijven doen en ga samen op zoek naar een passende oplossing.
- Geef ze eigen regie: medewerkers die de eigen regie krijgen, worden aangemoedigd zelf aan het roer te staan, richting te bepalen en keuzes te maken. Meer autonomie en verantwoordelijkheden binnen hun werk zorgt voor een grotere betrokkenheid onder je mensen. En geef je ze de eigen regie over hun werk, geef ze dan ze ook de eigen regie over hun persoonlijke ontwikkeling. Zo blijven ze gemotiveerd om zich te blijven ontwikkelen en uitgerust te zijn voor de toekomst.
- Waardeer je mensen: ben je blij met je mensen, laat ze dit dan ook weten. Medewerkers die zich gewaardeerd voelen, zijn productiever en hebben meer plezier in hun werk. En blije en bevlogen medewerkers zijn gemotiveerde medewerkers. Geef persoonlijke complimenten, zet ze in het zonnetje als ze zoveel jaar in dienst zijn, vier (persoonlijke) successen, doe iets leuks voor hun verjaardag, organiseer eens in de zoveel tijd een borrel of een uitje en zeg gewoon eens dankjewel.