Het is een van mijn persoonlijke doelen (en als je het mij vraagt een must voor alle ondernemers): op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in mijn vakgebied. Daarom volgde ik vorige week het online seminar van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Voor mij is het inmiddels een traditie, deze bijeenkomst. En net als elk jaar haalde ik er weer volop interessant nieuws op. Ik deel de belangrijkste inzichten graag met je.
Natuurlijk was corona een van de centrale topics tijdens deze online sessie. Want ook de arbeidsmarkt was hierdoor drastisch ontregeld. Een tekort aan zorgprofessionals, duizenden horecamedewerkers die gelijktijdig noodgedwongen thuis zaten, supermarktpersoneel dat overuren maakte. Nederland heeft laten zien wendbaar en veerkrachtig te zijn, in het derde kwartaal was het vertrouwen weliswaar laag maar zag je de economie snel opleven. Verder zijn in de wereld de verkiezing van Biden en de Brexit factoren die ook onze economie kunnen raken.
Wat betekenen de trends in mijn vakgebied voor jou als ondernemer?
Flexibele organisaties veren mee
Werkgevers die snel op- en af kunnen schalen, veren mee met de markt. Voor ondernemers betekent dat op de keyposities vaste mensen van belang zijn. Daaromheen kun je een flexibele schil samenstellen met uitzendkrachten en zzp’ers. Door die flexibiliteit kun je niet alleen snel inspelen op veranderende wensen van klanten. Maar ook als je noodgedwongen de deuren moet sluiten of moet bezuinigen, is dit relatief snel te realiseren. Niet altijd leuk voor de medewerkers, wel essentieel om als bedrijf gezond te blijven.
Ontwikkelen van medewerkers blijft belangrijk
De tijd dat een medewerker zo’n beetje zijn of haar hele leven hetzelfde werk deed, is voorbij. Daarvoor gaan ontwikkelingen te snel. En bovendien: door aandacht voor de ontwikkeling van mensen binnen je bedrijf, blijven ze geboeid, loyaal en houd je ze binnen boord. ‘Uitgegroeid zijn’ is een argument dat ik vaak hoor bij mijn kandidaten. Daarom stappen ze over. Reden te meer om oog te hebben voor groei, niet alleen bij jonge mensen. Zo maak je als werkgever in een – ook in 2021 krappe - arbeidsmarkt het verschil en investeer je in loyaliteit en uitdaging bij je mensen.
Kijken naar vaardigheden wordt steeds belangrijker
Onderzoeken laten steeds zien dat bepaalde vaardigheden makkelijk inzetbaar zijn in een andere beroepsgroep. Neem een horecamedewerker die ook succesvol is in de zorg. Of een manager die de switch maakt naar het onderwijs. Door te kijken naar vaardigheden vergroot je als werkgever de vijver waar je in vist en dus de kans op waardevolle nieuwe medewerkers. Durf verder te kijken dan het cv en je zult zien dat er heel veel pareltjes zijn die met uitstekende motivatie een switch willen maken.
Verbonden blijven in tijden van remote werken
2020 was het jaar waarin we met elkaar verbonden waren zonder bij elkaar op kantoor te zitten. Die trend zet door, het is zeker niet vanzelfsprekend dat we teruggaan naar de volle kantoortuin op dinsdagochtend. Dit heeft – hoewel het voor veel werkgevers toekomstmuziek is – gevolgen voor hoe we op termijn naar een werkplek kijken. Kantoren worden in de toekomst eerder ontmoetingslocatie. Het diepe denkwerk kan ook uitstekend, of misschien wel beter, op een rustige werkplek thuis. Het betekent ook dat die geweldige kandidaat die wat verder weg woont ineens wél bij je solliciteert als hij of zij maar twee dagen op en neer hoeft te reizen voor die toffe baan. Zeker iets om over na te denken!
Digitalisering daagt mensen uit
Robotisering en artificial intelligence zijn niet meer iets om bang voor te zijn als werknemer. Sterker nog: ze kunnen prima het saaie, repeterende werk opknappen. Des te meer tijd blijft er over voor meer uitdagende taken die vragen om slim menselijk denkwerk. Zo is het indirect ook een investering in de ontwikkeling van mensen. Met dat inzicht maak je jezelf een aantrekkelijke werkgever.
Iedereen doet mee!
Diversiteit wordt steeds belangrijker. Goed, want het is bewezen dat een divers team (dus met een mix in gender, leeftijd, achtergrond) het werkproces ten goede komt. Het vergroot de creativiteit en de ervaring binnen het team en het zorgt voor een beter imago. Heb er oog voor, ben je bewust van je mogelijke vooroordelen en durf een andere keuze te maken. Hiermee draag je een belangrijke boodschap uit naar je bestaande team.
Straks er weer tegenaan
De verwachtingen zijn dat de economie in 2021 weer opveert. En dan kan het wel eens hard gaan. Consumenten stellen bestedingen uit, maar er is geen sprake van afstel. Mijn advies is daarom: wees voorbereid. Kandidaten hebben vertrouwen en durven te switchen, dus dat voordeel is er. Door nu je ambities concreet te maken voor ‘als het weer mag’ en vast te stellen welke puzzelstukken missen, ben je straks optimaal voorbereid. The early bird catches the worm!