Medewerkers die met een burnout thuiszitten, leegloop op afdelingen of te hoge werkdruk vanwege onderbezetting. Regelmatig zie en hoor ik van sollicitanten dat hun balans tussen productiviteit en werkplezier onder druk staat. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de huidige arbeidsmarkt. En hoe moeilijk ook, juist onder deze omstandigheden is het belangrijk dat werkgevers zorgen dat de balans tussen werk en privé erg bewaakt wordt. Want je wilt zeker vermijden dat er een vicieuze cirkel ontstaat die nog meer leed aanricht. Hoe zorg je dan dat grenzen niet continu worden overschreden? Ik geef je drie tips.
Respecteer de werktijden
’s Avonds nog even mailen. Een appje sturen over iets wat je vergeten bent. Of gauw nog een meeting in iemands agenda schieten. Voor de één is het fijn om dat te doen, maar voor de ander niet. Daarbij: in een gezonde werkcultuur hoort overwerken geen standaard te zijn. Belangrijk dus om daar met elkaar afspraken over te maken en verwachtingen te managen. Kleine dingen kunnen al helpen. De collega die graag ’s avonds mailt kan dat gewoon blijven doen, maar verstuurt de mails pas de volgende ochtend. En appjes? Die hoeven, calamiteiten uitgezonderd, na werktijd niet beantwoord te worden. Belangrijk dat ook de leidinggevende hierin een aandeel neemt en zich aan dit soort afspraken committeert.
Bespreek grenzen met elkaar
Wanneer je afspraken met elkaar maakt over het bewaken van de balans tussen werk en privé, dan is het allereerst belangrijk om ze van een ander te respecteren en zelf na te leven. Maar: overal kan het gebeuren dat dingen anders lopen dan gepland. Wordt overwerken onbedoeld toch structureel, blijven er maar mails gestuurd worden in de avonduren of stapelt de berg werk zich te vaak op? Zorg dat je daarover met elkaar in gesprek blijft en bewaak de grenzen. Want voor je het weet wordt een uitzondering een regel en sluipen er gewoontes in je werkcultuur die je juist wilde uitbannen. Dat gebeurt vooral in tijden van drukte, als er al weinig tijd is om met elkaar in gesprek te gaan. Ben daarom juist dan extra alert en schep een cultuur waarin mensen zich vrij voelen om aan te geven dat iets niet oke is.
Geef thuiswerken de ruimte
Dat thuiswerken gemeengoed is geworden, vinden veel werknemers prettig. Het geeft ze veel ruimte voor focustijd. Er zijn weinig afleidingen en reistijd valt weg. Toch zijn er werkgevers die de thuiswerkmogelijkheden graag weer verminderen. Probeer het om te denken: hoe kun je toch saamhorigheid en bevlogenheid creëren als niet iedereen continu op kantoor is? Er zijn zeker wel mogelijkheden! Vaak is communicatie hierin belangrijk. Benut de gezamenlijke tijd op het bedrijf met activiteiten waar iedereen iets aan heeft en weer energie van krijgt. Bijvoorbeeld een interactieve kwartaalmeeting of een vaste dag in de maand waarop je zorgt voor extra gezelligheid die de sociale interactie stimuleert. Een gezamenlijke lunch kan al genoeg zijn. Een mooi signaal van waardering en een energieboost voor het hele team.
Ja, het kan ook bij jou!
Denk jij nu: mooi verhaal en leuke voorbeelden, maar in mijn bedrijf werkt het toch net iets anders? Juist dan daag ik je uit om daar eens oprecht en neutraal naar te kijken. Want de grootste verandering begint met inzicht in dat het anders en beter kan. Ook in jouw organisatie liggen kansen. Die resulteren in veel voordeel voor jou als werkgever, namelijk mensen die met commitment en plezier komen werken. Iets wat je zeker in deze tijden moet koesteren.