Leuk werk. Genoeg uitdaging. Flexibele werktijden. Weinig reistijd. En gezellige collega's. Wat maakt jou eigenlijk gelukkig in je werk? Niet zo'n makkelijke vraag. Zeker niet als je nog nooit écht hebt stilgestaan bij jouw persoonlijke interesses en waarden met betrekking tot een baan. Een verkeerde keuze is zo gemaakt. Hoe voorkom je dat? En hoe vind je wel werk dat past bij jouw passies en ambities?
We leven in een maatschappij waarin veel van ons gevraagd wordt. Een leuke, betekenisvolle baan die goed betaalt en ruimte laat voor een fijne werkprivébalans staat bij veel jongeren hoog op de lijst. Toch blijkt dat jongeren na hun afstuderen vaak moeite hebben om die perfecte baan te vinden. Omdat ze niet goed weten wat ze willen met hun carrière of ze zich baseren op hoe het hoort, maken ze verkeerde keuzes. Dat leidt tot onzekerheid en frustratie. En dat zorgt ervoor dat het nog moeilijker is om een volgende stap te zetten in je loopbaan. Een vicieuze cirkel die je wil doorbreken.
De oorzaken van onzekerheid
Dat je in het begin van je loopbaan niet precies weet wat je wil als het om werk gaat, is overigens helemaal niet gek. Tijdens je studie heb je je vooral gefocust op het halen van goede cijfers en het afronden van je diploma. Je hebt heerlijk van het studentenleven genoten (of allebei!). De keuze is reuze als je eenmaal klaar bent. Je stort je in een baan die misschien wel goed lijkt op papier, maar niet aansluit bij wat je écht wil. Of je doet inzien dat het werkende leven er compleet anders uitziet dan je van tevoren had gedacht.
De gevolgen van verkeerde keuzes
Het maken van een verkeerde keuze kan leiden tot een aantal negatieve gevolgen:
- Onzekerheid. Het gevoel dat je een verkeerde keuze maakt, kan zorgen voor twijfel en een laag zelfbeeld. Waarom lukt het je niet om een fijne baan te vinden? Of waarom vind je geen geluk in je huidige baan? En wat past dan wel bij je?
- Lage motivatie. Zonder passie voor je werk daalt je motivatie. Dat zorgt niet alleen voor verminderde productiviteit, maar ook voor een verminderd gevoel van voldoening. Waar doe je het eigenlijk voor?
- Vaak wisselen van baan. Niet gelukkig zijn in je baan maakt dat je snel de overstap maakt. Dat kan je belemmeren in je ontwikkeling. Hoe kun jij je duurzaam ontwikkelen?
De vicieuze cirkel doorbreken
Gelukkig zijn er manieren om de vicieuze cirkel te doorbreken. Een fijne carrière ligt in het vooruitzicht als je:
- Regelmatig aan zelfreflectie doet. Neem de tijd om na te denken over wat je echt belangrijk vindt in een baan. Wat zijn je passies, waarden en interesses? Wat zijn je drijfveren? Welke taken geven je energie, en welke kosten je juist energie? De meest gelukkige werknemers zijn diegenen van wie de werkzaamheden goed aansluiten bij wat ze leuk vinden én waar ze goed in zijn.
- Hulp vraagt als je dat nodig hebt. Denk aan een loopbaancoach of mentor. Die kan je helpen bij het vinden van je sterke punten en passies, en je begeleiden in de zoektocht naar de juiste baan.
- Netwerkt. Praat met professionals uit verschillende sectoren en functies om een goed beeld te krijgen van wat bepaalde banen inhouden. Dat kan je helpen een weloverwogen keuze te maken.
- Ervaring opdoet in de praktijk. Ga al tijdens je studie op stage, doe vrijwilligerswerk of neem een bijbaan in een vakgebied dat je interessant lijkt. Zo kun jij ontdekken wat je leuk vindt, en wat juist niet.
- Een beetje lief bent voor jezelf. Flexibel zijn is key. En fouten maken mag. Merk je dat iets niet bij je past? Verander van richting en pas je plannen aan. Dat is oké.
De zoektocht naar zelfinzicht
De zoektocht naar jouw passie kan voelen alsof je door de bomen het bos niet meer ziet. Begin klein, bij jezelf. Sta vaker stil bij waarom je doet wat je doet. Bedenk wat een keuze je oplevert. Houd je ogen open voor alle opties die er zijn. Stuur bij als het nodig is. En vertrouw ook een beetje op je gevoel. Dan wakker je het vuurtje vanzelf aan!