We leven in een tijd waarin de arbeidsmarkt snel evolueert, en met deze veranderingen komen nieuwe verwachtingen en eisen van werknemers. Een opvallende trend die recent onderzoek onderstreept, is het belang van regelmatige feedback voor Generatie Z-medewerkers. Maar wat betekent dit voor jou als werkgever? En hoe kan je het in je voordeel laten werken?
Stem voldoende vaak af
Een recente studie laat zien dat 73% van de Gen Z-werknemers geneigd is een organisatie te verlaten als ze geen frequente feedback en communicatie van hun manager krijgen. Dit is aanzienlijk hoger dan bij andere generaties, waar slechts 52% hetzelfde aangeeft. De huidige praktijk in veel organisaties komt hier echter niet mee overeen. Slechts 15% van de werknemers heeft momenteel wekelijks een gesprek met hun manager over prestaties. De meerderheid heeft slechts eenmaal per maand of zelfs minder vaak een dergelijke check-in. Te weinig, vinden ze zelf.
Begrijp waaraan zij waarde hechten
Generatie Z, geboren tussen midden jaren 90 en begin jaren 2000, groeit op in een snel veranderende wereld. Ze hebben hogere verwachtingen van hun werkomgeving. Verandering is hun dagelijkse werkelijkheid. Gen Z heeft mede daarom een andere kijk op wat goed werkgeverschap inhoudt. Ze verlangen constante feedback en interactie, of dat nu online of face-to-face is. Zo kunnen ze snel groeien. Dit vereist een aanpassing in hoe managers en bedrijven met hun jongere werknemers omgaan.
Blijf investeren in hun ontwikkeling
Het belang van investeren in de ontwikkeling van jonge werknemers wordt ook benadrukt door onderzoek. Jonge medewerkers zijn eerder geneigd om bij bedrijven te blijven die op lange termijn in hun opleiding investeren. Ze willen daarbij niet per se een vooraf vastgelegd pad bewandelen, maar juist opties openhouden en afstemmen op hun behoeften op een bepaald moment in hun loopbaan. En zekerheid hebben over de toezegging die hun werkgever daarin doet. Successen van collega’s zijn daarin een uitstekende motivatie.
Wat kun jij als mkb-werkgever doen?
Je hoeft als kleinere werkgever niet achter te blijven bij de grote concerns als het gaat om het aantrekken van Gen Z-talent. Veel Gen Z'ers waarderen de unieke kansen die kleinere organisaties bieden. Start met het erkennen van de trend richting regelmatige feedback en maak dit een integraal onderdeel van je personeelsbeleid. Dit gaat verder dan alleen het implementeren van gestructureerde feedbackmomenten. Het is ook belangrijk om te laten zien wat je doet.
Enkele manieren om dit zichtbaar te maken zijn:
1. Werken-bij website: Update je 'werken-bij' sectie op je website met informatie over je feedbackcultuur en ontwikkelingsmogelijkheden.
2. Sollicitatieproces: Benadruk tijdens sollicitatiegesprekken hoe jouw organisatie waarde hecht aan regelmatige feedback en persoonlijke groei.
3. Social Media: Deel regelmatig updates op je social media kanalen over hoe jouw bedrijf investeert in de ontwikkeling van medewerkers en hen ondersteunt.
Door deze stappen te nemen, toon je aan potentieel Gen Z-talent dat je hun behoeften serieus neemt en een aantrekkelijke werkgever bent die investeert in hun toekomst.
Profiteer van veranderende tijden
De dagen dat jonge professionals jarenlang bij dezelfde baan blijven zonder regelmatige feedback en groeimogelijkheden, zijn voorbij. Elke mkb’er doet er verstandig aan om zijn aanpak te herzien en een werkomgeving te creëren die aan de verwachtingen van Gen Z voldoet. Door te investeren in regelmatige feedback en ontwikkelingsmogelijkheden, kan je niet alleen je jongere werknemers behouden, maar ook een sterkere en meer betrokken team opbouwen.