Innovatie en digitalisering lossen niet automatisch je personeelstekort op

De realiteit van schaarste dwingt steeds meer organisaties om volledig terug te gaan naar de kern van hun bestaan.

25 apr, 2022
Tips

De realiteit van schaarste dwingt steeds meer organisaties om volledig terug te gaan naar de kern van hun bestaan. Want het probleem van tekort aan met name technisch en operationeel personeel, zal misschien wel nooit meer opgelost worden. In plaats van blijven hengelen in een vijver die steeds leger wordt, zie ik steeds meer ondernemers daarom drastische keuzes maken. Innovatie en digitalisering zetten door en ik vind dat een mooie ontwikkeling. Essentieel is echter wel om transitie te koppelen aan de gevolgen voor personeelsplanning. Want wat vraagt die nieuwe strategie van huidige medewerkers en de talenten die je zoekt voor de toekomst?

Een gedigitaliseerd proces of een productie-innovatie wil niet per definitie zeggen dat er geen mensen meer nodig zijn. Integendeel. Gelukkig blijkt bij veel bedrijven in transitie dat nog steeds de mens en niet de robot het verschil maakt. Echter staat onomstotelijk vast dat er wel andere skills nodig zijn. Dat vraagt om een strategische aanpak en een fundamentele kijk naar je bedrijf. En om een antwoord op de vraag: als ik voor een nieuwe koers kies, kan ik straks dan wél voldoende en de juiste mensen aan me binden?

Je ontdekt het als je de volgende stappen zet:

 • Bepaal je overall strategie. De keuzes die je maakt en de doelen die je bepaalt, moeten zo concreet mogelijk zijn.
 • Maak de koppeling met strategische personeelsplanning. Beantwoord vragen als:
  1. Hebben we de mensen in huis om onze nieuwe strategie in te vullen?
  2. Zijn er voldoende mensen in de markt om invulling te geven aan de skills en talenten die we nog missen?
  3. Is het reëel om te verwachten dat we al deze mensen voor een langere periode kunnen binden?
  4. Is er een kans dat gebrek aan goede medewerkers onze groei en ontwikkelingen belemmeren, binnenkort of later?
 • Bepaal dan voor welke rollen je permanent (eigen) medewerkers nodig hebt en welke functies je wellicht van buitenaf wilt betrekken of wilt invullen met zelfstandigen of tijdelijke krachten. Hoe ziet het plaatje eruit? Het liefst niet alleen met rollen, maar ook met aantallen.
 • Breng op basis van je bevindingen in kaart waar je grootste personele uitdagingen liggen. Bekijk per functie of rol op welke manier je nieuwe mensen wilt sourcen. Wil je dit je eigen HR-medewerkers laten doen, een bureau inhuren of een beroep doen op een gespecialiseerde headhunter?
 • Investeer in een uitmuntende candidate journey, zodat je de mensen die serieus overwegen om bij je te komen werken, niet kwijtraakt vanwege een wankel of juist megalomaan sollicitatieproces. Een warm onthaal, duidelijke communicatie, het managen van verwachtingen en het bieden van de juiste arbeidsvoorwaarden vormen samen de basis.
 • Koester je huidige medewerkers en zorg dat je hun kwaliteiten maximaal benut. Denk goed na over onderwerpen als kwaliteitsborging, kennisoverdracht en duurzame inzetbaarheid. Bedenk niet alles zelf, maar betrek je team bij je doelen. Dat vergroot alleen maar het eigenaarschap en de loyaliteit.

Staat jouw organisatie aan de vooravond van een transitie en wil je een kritische blik op je strategische personeelsplanning en het potentieel dat er in de markt is voor huidige vacatures of die in de toekomst? Ik deel graag mijn kennis met je.

Mijn toegevoegde waarde

De juiste persoon op de juiste plek krijgen, dat is mijn missie. En dat gaat me al sinds 2008 goed af. Ik heb geen geheim recept, maar besteed veel aandacht aan een goede voorbereiding. Pas met een compleet beeld ga ik aan de slag.

Ik beschik daarnaast over een groot netwerk, ben betrouwbaar en duidelijk in mijn communicatie en ben MyDrives-gecertificeerd. Hiermee kan ik uitstekend matchen op cultuur, drijfveren, skills en persoonlijkheid. Ook ben ik Certified Integrity Specialist, wat mij helpt om te doorzien wat kandidaten en organisaties écht beweegt. En dat is in ieders belang.

Mis geen kans meer