Vorige week was ik aanwezig bij het Werf&-seminar arbeidsmarkttrends 2023 – 2027. Topsprekers en specialisten gaven een arbeidsmarktupdate en blikten vooruit op de arbeidsmarkt van de toekomst. De belangrijkste boodschap: de arbeidsmarktkrapte houdt voorlopig nog wel even aan. Wat betekent dat voor jou als werkgever? En hoe vind je in de toekomst dan de juiste mensen voor jouw bedrijf? Ik deel graag de nieuwste inzichten met je. Doe er je voordeel mee.
37% van alle bedrijven in Nederland ervaart momenteel belemmering in activiteiten door een tekort aan arbeidskrachten. Dat is één op de drie. De gevolgen daarvan merken we allemaal. Treinen die minder vaak rijden, lange wachtrijen op Schiphol of winkels of restaurants die een extra dag sluiten omdat ze de planning niet rond krijgen. In alle sectoren in Nederland heerst krapte. Vergrijzing leidt in de toekomst alleen maar meer tot tekorten aan arbeidskrachten. De krapte is blijvend.
Kandidaat op driver’s seat
En met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is de wil van de kandidaat wet. Het is de kandidaat die op de driver’s seat zit. Is dat erg? Nee, zeker niet. Maar het vraagt wél om een andere benadering. Want één ding is zeker: vroeg of laat krijgt ieder bedrijf met personeelstekorten te maken. Bovendien biedt zo’n nieuwe benadering werkgevers die écht weten te luisteren naar kandidaat en werknemer de mogelijkheid zich te onderscheiden. En dat is wat we willen op de huidige arbeidsmarkt. Ook de experts op het seminar zagen kansen. Ik deel er drie.
Kans: kijk naar de verschillende generaties
Er zijn zoveel verschillende generaties aan het werk en die hebben allemaal verschillende behoeften. Als bedrijf kun je tegenwoordig niet meer gaan voor een one size fits all-werkcultuur of -wervingsstrategie. Maatwerk is belangrijk. Want je hebt ze allebei nodig: de jongere én oudere generaties. Voor de frisse blikken, vernieuwende inzichten en ongekende energie én voor de kennis en ervaring van onschatbare waarde. Dat vraagt om flexibiliteit. Kijk bijvoorbeeld wat je kan doen op het gebied van flexibele werktijden; bedenk hoe je je mensen op andere manieren kunt belonen, denk mee met hun carrièredoelen. En weet je binnen jouw bedrijf deze verschillende generaties aan elkaar te koppelen, dan heb je pas écht goud in handen.
Kans: wees zuinig op eigen kapitaal
41% van alle werkenden in Nederland overweegt op dit moment om van baan te veranderen. Reken maar om: hoeveel mensen zijn dat binnen jouw bedrijf? Je kunt nog zoveel investeren in het binnenhalen van nieuwe talenten, maar als je je eigen mensen niet binnen weet te houden, is het dweilen met de kraan open. Wees dus zuinig op je eigen mensen! Investeer in hun ontwikkeling. Moedig innovatief gedrag aan. Focus op werkplezier. Zorg voor uitdaging. Creëer een prettige werksfeer. Stimuleer eigenaarschap. Investeer in soft skills. Ga met ze in gesprek en luister écht naar ze.
Kans: investeer in succesvolle onboarding
Veel bedrijven trekken alles uit de kast om nieuwe talenten binnen te halen. Kosten noch moeite worden gespaard. Maar wanneer het contract ondertekend is en de kandidaat eenmaal binnen zit, dan gaat het vaak mis. Medewerkers worden niet goed ingewerkt en worden aan hun lot overgelaten. Ze voelen geen binding met de organisatie en hun collega’s. De kans op een vroegtijdig vertrek is dan groot. En dat is echt een gemiste kans – zeker in deze tijd. Investeren in een succesvolle onboarding, wat al begint bij het werven, is dus cruciaal.
Succesvol werven
Wat in deze tijd de beste wervingsstrategie is? Als je het mij vraagt, is dat echt proactief (latent) werkzoekenden benaderen. Zij staan open voor nieuwe uitdagingen, hebben ambities en kijken graag vooruit. En omdat ze met het huidige arbeidsaanbod door de bomen het bos niet meer zien, staan ze open voor contact. Als werkgever kom je er in deze tijden niet meer onderuit om actief te (laten) werven. Doe je dat niet, dan zijn het de meest zichtbare werkgevers als Coolblue en Google die er met de nieuwe talenten vandoor gaan. Wie niet actief op zoek gaat naar nieuwe aanwas, vist naast het net.
Wie afwacht, is te laat
Mijn conclusie over deze inspirerende dag: van de krapte op de arbeidsmarkt hoeven we niet wakker te liggen. Want voor wie écht naar de kandidaat en werknemer weet te luisteren, biedt het kansen. Kansen om jezelf te onderscheiden in de huidige krappe arbeidsmarkt. Het slimste wat we kunnen doen is investeren in eigen mensen én actief werven. Wie afwacht, is te laat.
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het werven van de juiste mensen? Ik denk graag met je mee!