Het vinden van die ene perfect passende nieuwe collega lukt natuurlijk sneller als je een interessante vacaturetekst hebt. Of een trendy video. En een mooie website. Maar onder die cosmetische laag waarin marketing de hoofdrol speelt, zit de inhoud waar het écht om gaat. Investeer je daarin, dan heb je een solide basis waarop je langdurige relaties bouwt tussen mensen. En dat is precies wat je als goede werkgever wilt doen. Niet alleen omwille van de medewerkers, maar ook met het oog op de groei en toekomst van je onderneming. Kortom, er is nooit een goed excuus om er niet in te investeren.
Hoe zorg jij voor het ideale werkklimaat? Deze zes basisbeginselen helpen zeker.
1. Bouw aan een sterke basis
Duidelijke kaders, transparante arbeidsvoorwaarden en afspraken, inzicht in rollen en verantwoordelijkheden, betrokkenheid bij de doelen van de organisatie en een cultuur waarin iedereen zichzelf mag zijn en elkaar feedback mag geven. Allemaal factoren die bijdragen aan een goed en open werkklimaat, oftewel een krachtig fundament voor een bedrijf waarin nieuwkomers zich welkom voelen.
2. Ga voor loyaliteit
Alleen tevreden medewerkers blijven, zo simpel is het. Dus daar ligt absoluut een prioriteit. Een blije medewerker is productiever, enthousiaster en meer betrokken. Dat leidt vrijwel automatisch tot tevreden klanten. Wat dat oplevert, spreekt voor zich! Tevreden medewerkers hebben ook positieve impact op nieuwe medewerkers. Om te beginnen praten ze vaak positief over hun werkplek, wat weer makkelijk leidt tot nieuwe aanwas. En het zijn ook de medewerkers die graag een nieuwe collega aan boord helpen en een fijne landing geven in de nieuwe werkomgeving.
3. Eerlijkheid en openheid
In een organisatie waar bijna alles bespreekbaar is, blijft weinig ruimte voor roddel en achterklap. Aannames zijn onnodig, want je kunt al je vragen stellen. Openheid betekent ook dat je jezelf als werkgever kwetsbaar mag opstellen. Natuurlijk deel je successen in het bedrijf, maar teleurstelling is ook een emotie die er mag zijn. Gedraagt iemand zich niet zoals jullie dat van elkaar verwachten? Ben dan eerlijk en ga het gesprek aan. Zo blijf je samen betrokken en kun je werken aan een oplossing. Eerlijkheid leidt bovendien vaak tot nieuwe inzichten. Dat kan heel verfrissend zijn! Voor de samenwerking en zeker ook voor de business.
4. Benut potentieel
Talent waar jij als werkgever energie van krijgt, houdt meestal niet van stilstaan. Investeer daarom in een werkklimaat waar groei en ontwikkeling centraal staan. Praat met medewerkers over hun ambities, stimuleer ze om uit hun comfortzone te stappen en geef ze kansen als deze zich aandienen. Wie in een organisatie in beweging kan blijven, blijft zichzelf uitdagen en zal dus minder snel extern gaan zoeken naar nieuwe mogelijkheden.
5. Geef mensen zekerheid
Hoewel jij als ondernemer wellicht avontuurlijk bent ingesteld en ’s nachts niet wakker ligt van de risico’s die je soms neemt, wil dat niet zeggen dat anderen ook zo denken. Veel mensen hechten waarde aan zekerheid. Ze willen weten waar ze aan toe zijn. Kijk daarom goed op welke vlakken je hen dit kan bieden. Natuurlijk als het gaat om de arbeidsovereenkomst, maar ook over het groeipad dat je ze voorspiegelt of de toekomst die je ziet voor het bedrijf. Hoe meer zekerheden, hoe meer solide mensen in het zadel zitten. Dat geeft ze alle ruimte om te focussen op hun eigen taken en verantwoordelijkheden.
6. Maak het gezellig
Je wilt niet wachten tot de vrijdagmiddagborrel om het gezellige te maken. Goede onderlinge sfeer is de basis voor werkgeluk. Fijne collega’s die tijd voor elkaar hebben, een luisterend oor bieden en je echt kennen, maken naar het werk gaan de moeite waard. Liever een extra babbeltje bij het koffieapparaat dan eentje te weinig. Zeker nu mensen vaker thuiswerken, is het kantoor een ontmoetingsplek van waarde. Zorg dat mensen de ruimte krijgen om de connectie met elkaar te maken.
Investeren in de cultuur van je organisatie, in bestaande medewerkers en in nieuwe loont simpelweg altijd. En het allerleukste? Iedereen krijgt er positieve energie van. Gewoon doen dus!