Vanzelfsprekend ga je als werkgever vastberaden in actiestand zodra er binnen jouw organisatie een nieuwe vacature is. Procedure optuigen, vacaturetekst schrijven, publiceren, reacties verzamelen en gesprekken inplannen. Maar hoe fijn zou het zijn als je een deel van het proces kunt overslaan, omdat je al weet welke talenten perfect bij deze functie en in dit team zouden kunnen passen? Met proactief recruitment ben je de concurrentie een stap voor en ruil je stilstand in voor continuïteit.
Zet social media in
Goed recruitment is geen proces van hollen en stilstaan. Idealiter wil je als werkgever continu uitstralen dat je een prettige en uitdagende werkplek te bieden hebt. Net zoals je marketingapparaat continu aanstaat, doe je dat ook voor je recruitment. Je social media zijn hiervoor een goed instrument. Geef bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen. En laat ook zien dat mensen een training volgen. Of bezig zijn op een project. Heb je een inhouse opleidingsprogramma? Deel dan regelmatig wat je doet en waarom. Zo maak je aan mensen die je volgen op subtiele manier duidelijk welke toegevoegde waarde je medewerkers geeft. Daarmee vergroot je de kans dat ze aan jouw organisatie denken zodra ze een nieuwe baan overwegen.
Maak een werken-bij-pagina
Wil je laten zien dat je een goede werkgever bent, dan kun je niet zonder een werken-bij-pagina. Of misschien zoek je zoveel talent, dat je er zelfs een aparte website voor lanceert. Voor een werken-bij-pagina (of website) adviseer ik altijd maximale authenticiteit. Wanneer je als geïnteresseerde sollicitant of latent werkzoekende wilt weten waar je mogelijk gaat werken, zit je niet te wachten op stockfoto’s en clichéteksten die weinig zeggen. Belangrijk dus dat je als werkgever deelt waar je voor staat en wat je verwacht. Prominent op elke werken-bij-website: een plek om een cv of sollicitatie achter te laten.
Deel echte verhalen
In het verlengde van een werkgeversprofiel, zijn echte verhalen van echte medewerkers van enorme toegevoegde waarde. Verzamel quotes, interview medewerkers, laat met video zien hoe de werkplek eruit ziet. De perfecte mix is authentiek en professioneel. Kijk dus niet teveel af bij je concurrent, want je wilt juist onderscheidend zijn.
Werk samen met een partner in werving en selectie
Een vaste (externe) partner die je helpt met werving en selectie, weet exact welke waarden en vaardigheden belangrijk zijn in jouw organisatie. Wanneer de trein van proactief recruitment gaat rijden, krijg je door proactief recruitment, meer en betere connecties met talent. En dan volgt een cruciale succesfactor: adequate opvolging, zorgvuldige screening en verwachtingenmanagement richting de mensen die interesse tonen om in jouw organisatie te werken. Zeker als drukke mkb’er heb je geen tijd om continu het gesprek aan te gaan met mensen die zich bij je melden, maar waarvoor je misschien niet direct een vacature hebt. Wanneer je een vaste recruitmentpartner hebt, kan deze jouw talentenpool vullen en beheren. Zodat je op het moment dat er een vacature is of je nadenkt over uitbreiding, snel kunt schakelen met talent dat gemotiveerd is, past bij jouw werkcultuur en beschikt over de juiste skills. Daarmee win je niet alleen ontzettend veel tijd, maar bespaar je jezelf ook onnodige zorgen.
Ook met proactief recruitment aan de slag? Dit zijn nog enkele tips:
- Zorg dat je een goed beeld hebt van je doelgroep. Wat voor soort medewerkers zoek je? En welke toegevoegde waarde die jij biedt is relevant voor hen? Goede targeting zorgt ervoor dat je geen tijd en geld verspilt aan de verkeerde mensen.
- Let op de AVG als je gegevens gaat verzamelen en bewaren, bijvoorbeeld als je online campagne voert of mensen vraagt om hun cv te uploaden. Transparantie op dat vlak bewijst dat je zorgvuldig omgaat met de gegevens van mensen. Ook een teken van goed werkgeverschap. Een goede recruitmentpartner kan je hierbij helpen.
- Leg het hele proces vast en monitor dat. Zo weet je zeker dat alle kandidaten in elke fase de juiste opvolging krijgen, als eerste geïnformeerd zijn bij nieuwe vacatures en nooit onbedoeld geen reactie krijgen op hun interesse in jouw organisatie. Want: wie misschien vandaag niet geschikt is, kan volgend jaar wel de beste kandidaat zijn.