Of je nu werkgever of sollicitant bent: iedereen heeft het tijdens het sollicitatiegesprek weleens meegemaakt. Er is geen klik. Het gesprek loopt stroef. Je snapt de vraag niet. Of vindt het antwoord slecht. En er valt je iets op aan die ander. Het is gewoon niet jouw type. Kleine kans dat zo’n gesprek uiteindelijk leidt tot een arbeidsovereenkomst. En da’s in the end ook helemaal niet erg, want je onderbuikgevoel moet je nooit negeren. Bega echter niet de grootst mogelijke fout: blind varen op wat jouw gevoel je zegt. Want dan kun je zomaar eens de verkeerde beslissing nemen.
Het probleem met een onderbuikgevoel is dat je het meestal niet concreet kunt maken. Iets van binnen zegt jou dat er hier geen match is. Vooral als potentiële werkgever zit je in een lastig parket. Want jij bent degene die een eerlijk sollicitatieproces wilt (en moet) voeren. En dus is het onrechtvaardig en verboden om iemand vanwege het ontbreken van de klik af te serveren. Hoe kun je wél de vinger leggen op wat je van binnen voelt?
- Onderken je gevoel
In plaats van dat je iemand niet doorlaat naar de volgende ronde vanwege een smoesje over het cv of gebrek aan ervaring, doe je er verstandig aan om toe te geven aan het feit dat je iets mist. Op papier ziet het er allemaal netjes uit, maar ergens zegt jouw gevoel dat de klik er niet is. Door dit aan jezelf toe te geven, kun je onderzoeken wat er echt aan jouw gevoel ten grondslag ligt. - Leg de link met eerdere ervaringen
Veel dingen die we voelen hangen samen met eerdere ervaringen die we gehad hebben. En dus liggen er ook aannames en vooroordelen op de loer. Vraag jezelf af: herken ik iets in deze persoon dat linkt aan een eerdere gebeurtenis waar ik slechte gevoelens aan overgehouden heb? En is het dan terecht dat ik dit projecteer op deze persoon? - Kijk nog eens extra naar de feiten
Als je de harde eisen van je vacature matcht met de kenmerken van de sollicitant: wat is je beeld dan? Is dit dan ook niet de juiste man of vrouw voor de functie? Of zien de feiten er compleet anders uit dan het gevoel dat je bij deze persoon hebt? - Voer een open gesprek
Jij bent vast niet de enige die beslist over de vacature. Ruggenspraak houden is daarom zeker een idee. Wanneer je bijvoorbeeld met z’n tweeën gesprekken afneemt, deel je twijfels dan. En sta open voor de mening van de ander. En dat kan dus uiteindelijk ook betekenen dat de ratio het van jouw gevoel wint.
Gebruik je verstand om je gevoel te beredeneren
Uit al deze punten komt het naar voren. Je onderbuikgevoel mag er zijn. Maar betrek er altijd je hoofd bij, zodat je het ontbreken van een klik ook kunt beargumenteren. Zo maak je niet de fout om onberedeneerd iemand de kans op een nieuw baan te ontnemen. Plus, door je gevoel rationeel te benaderen, leer je meer over jezelf en de aannames die je mogelijk hebt. Zo start je elk nieuw sollicitatieproces met een open houding.
Laat tot slot ook niet je sollicitant in de kou staan met een vage afwijzing. Juist wanneer je benoemt dat je dingen als bevlogenheid, enthousiasme of openheid miste, is dat superwaardevolle feedback. Iets waarmee je de sollicitant verbetermogelijkheden geeft. Ik kan je met zekerheid zeggen: daar maak je iemand oprecht blij mee.