Solliciteren in tijden van corona: zo bereid je je voor op een online gesprek

Wil jij een (nieuwe) baan? Veel bedrijven zoeken ook in de tijd van social distancing en thuiswerken naar nieuw personeel. Dat betekent dat er ook nog altijd sollicitatiegesprekken zijn, al vinden ze het digitaal plaats. Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek via Skype, Zoom of Teams?

Alles staat of valt met de juiste voorbereiding. Ook al voer je het gesprek vanuit je woonkamer: kleed je netjes aan. Kleding draagt bij aan een goede eerste indruk. Een driedelig pak is misschien niet nodig, maar wat wel? Onderzoek welke stijl bij de werkgever past. Bekijk bijvoorbeeld op de website of op de socialmediakanalen hoe het personeel zich kleedt. En kleed je bij twijfel beter iets te netjes, dan iets te casual. Als je formeel gekleed bent, laat je zien dat je een professionele uitstraling hebt en dat je het gesprek serieus neemt.

 1. Zorg dat je ruim op tijd klaar zit
  Normaal gesproken zorg je dat je (ruim) op tijd komt, doe dat nu ook. Klap dus niet pas vijf minuten voor het gesprek je laptop open. Het is handig om ruim voor het gesprek te onderzoeken of jouw verbinding goed werkt. De kwaliteit van beeldbellen via een laptop of pc is vaak beter dan via een telefoon of een tablet. Ken je het programma waarmee je gaat beeldbellen? Welke inlogcodes heb je nodig? Wie belt wie? Staat je microfoon aan? Is de camera goed afgesteld op jou? Zorg ook dat je een telefoonnummer hebt van jouw gesprekspartner, voor het geval het niet lukt.
 2. Ga afleiding uit de weg
  Het gebruik van een koptelefoon zorgt ervoor dat je elkaar prettig verstaat. Dat mogen gerust de oortjes zijn van je telefoon. Zonder koptelefoon is er een kans dat het geluid rond gaat zingen. Dat resulteert in een gesprek met een echo, en dat kan enorm afleiden. Wat ook af kan leiden is een rommelige kast die achter je open staat, een stapel administratie die ligt te verstoffen, de kinderen op de achtergrond of het uitzicht op je wasrek: dit draagt niet bij aan een professionele indruk. Zorg voor een neutrale achtergrond. Organiseer het zo dat je eventuele kinderen en/of huisdieren niet voor onnodige afleiding zorgen.
 3. Voer een testgesprek
  Zorg dat je je volledig kúnt focussen op je gesprekspartner(s). Heb je ervaring met beeldbellen? De eerste keer tegen een beeldscherm praten kan wat onwennig zijn. Oefening baart kunst, dus voer een testgesprek. Zet programma’s uit die onverwacht geluid kunnen maken, evenals de meldingen van je mailbox en chatprogramma’s. Tijdens beeldbellen zie je ook jezelf in beeld. Gebruik dat beeld om het (dag)licht te finetunen, zodat je goed zichtbaar bent. Negeer je eigen beeld zodra het gesprek begonnen is en kijk zo veel mogelijk je gesprekspartner(s) aan door je ogen op de lens te richten. Check tot slot nog even je gebruikersnaam en je profielfoto en zorg ervoor dat deze professioneel overkomen.
 4. Inhoudelijke voorbereiding
  Dan de inhoud. Normaal gesproken is het ijs al gebroken op het moment dat je gesprekspartner je vraagt hoe je reis was en wat je wilt drinken. Met videobellen valt dat weg. Het gesprek zal daarom waarschijnlijk doelgerichter verlopen. Wie ben jij, wat voor ervaring breng jij mee, wat kan je mogelijke nieuwe werkgever van jou verwachten? Is er iets wat je echt niet wil vergeten te zeggen in het gesprek? Je kunt van tevoren post-its aan de rand van je scherm plakken. Zo kun je je reminders goed in het oog houden zonder dat je gesprekspartner het door heeft.
 5. En dan: het gesprek
  Beeldbellen is vaak minder stabiel dan een gewoon telefoongesprek. Storingen en haperingen horen er zo nu en dan bij. Praat daarom rustig en geef je gesprekspartner(s) de tijd om je boodschap te begrijpen. Vraag andersom ook door als je iets niet goed begrijpt, of als de boodschap bij jou niet goed is doorgekomen. Heb je meerdere gesprekspartners? Zet dan je audio uit als je niet aan het woord bent. Dat voorkomt dat jij plots in beeld bent bij een kuchje of een ander onbedoeld geluidje.

Gaat er toch onverhoopt iets mis? Voor de meeste werkgevers is dit ook een nieuwe situatie. Reageer op een luchtige manier, probeer er om te lachen en haal zo wat (gezonde) spanning bij jezelf weg. Succes!