Vacature op pauze: ja of nee?

Vanochtend sprak ik een opdrachtgever met een dilemma. Hij denkt erover om de vacature die hij onlangs heeft gepauzeerd, toch weer open te stellen. De intensiteit van de crisis was hem overvallen en dus trapte hij rigoureus op de rem. Gelukkig trekt de business nu weer aan. Zijn eigen team en ook zijn klanten vinden nieuwe manieren om het werk toch gedaan te krijgen. En er komen ook weer nieuwe opdrachten binnendruppelen. Dat zette hem aan het denken: is het wel zo slim om die vacature te cancelen?

Heb jij een soortgelijk dilemma? Je hoeft niet per se stil te staan totdat deze lastige periode achter ons ligt. Zolang je duidelijk en volledig bent in je communicatie, kan je zeker stappen zetten in een sollicitatieproces. Het managen van verwachtingen is daarbij het allerbelangrijkst.

Enkele tips:

  • Stel je vacature open en geef daarbij aan welke onzekerheden er zijn. Wellicht stel je het definitieve besluit om iemand aan te nemen nog uit, maar wil je wel graag de eerste gesprekken met kandidaten voeren.
  • Vervolg lopende procedures die je hebt gepauzeerd op een vergelijkbare manier. Ongetwijfeld zijn kandidaten bereid om zonder grote zekerheid een volgend gesprek met je aan te gaan.
  • Videobellen is een uitstekende oplossing voor de eerste kennismakingen, maar wellicht minder geschikt in een afrondende fase. Het voeren van die gesprekken kan nog steeds face to face, zolang iedereen zich aan de regels van het RIVM houdt.
  • Houd contact met de kandidaten die nog in de procedure zitten. Ook al is er geen nieuws, een berichtje met die boodschap is veel waard en toont jouw betrokkenheid.
  • Voelt het niet goed om een vacature weer open te stellen of een nieuwe uit te zetten, kijk dan welke voorbereidingen je nu kan doen. Kijk kritisch naar je onboarding-proces bijvoorbeeld. Bekijk je vacaturetekst. Of denk vast na over hoe je mensen kunt inwerken als er toch nog langere tijd beperkende maatregelen gelden.

Wil je sparren over jouw vacature-dilemma’s? Geef me een belletje of stuur een berichtje. Ik brainstorm graag met je!