Vier tips tegen vakantiestress

(Bijna) vakantie! Jij hebt er vast naar uitgekeken. Even lekker ontspannen, niks aan je hoofd.

25 jul, 2022
Tips

(Bijna) vakantie! Jij hebt er vast naar uitgekeken. Even lekker ontspannen, niks aan je hoofd. Maar de afgelopen jaren bleef de werkstress maar hangen en die diepe vakantierust lijk je maar niet te kunnen omarmen. Hoe voorkom je dit jaar deze vakantiestress? Lees deze tips om stress tijdens de vakantie te voorkomen. Spoiler: voorbereiding is alles.

Maak lijstjes
Planning is key tijdens het voorbereiden van je vakantie. Zorg ervoor dat je vooraf weet wat er allemaal gedaan moet worden zodat je niet vlak voor je vakantie in de stress schiet. Maak een to-do lijstje en hang deze op een plek waar je hem vaak ziet, bijvoorbeeld aan de zijkant van je beeldscherm. Op die manier vergeet je niks en ben je volledig in control in de weken voorafgaand aan je zomervakantie. Deze tip kun je natuurlijk ook thuis toepassen, als voorbereiding op het pakken van je koffer of het doen van de vakantieboodschappen. Immers, werk en privé beïnvloeden elkaar altijd.

Schrijf een overdracht
Ook is het belangrijk dat je vooraf afspraken maakt en dingen vastlegt voor je collega’s. Deel met je team wie er mogelijk contact opneemt en hoe zij kunnen helpen om dat zelf op te lossen (en jou niet van je vakantiebedje te lichten). Maak een goede overdracht en begin daar al een paar weken voorafgaand aan je vakantie mee. Gewoon een Word-document waar je alle dingen puntsgewijs inzet. PS Niet té enthousiast worden, je collega’s hebben ook hun eigen werk nog.

Vind assistentie
Eenmaal op vakantie, zorg voor een goede afwezigheidsassistent en dito voicemail. Ontmoedig mensen gerust om toch een bericht achter te laten. Dat doe je door in je bericht de contactgegevens van je collega’s of team te delen. Grote kans dat degene die belt of mailt eenvoudig een oplossing heeft gevonden zonder dat jij je daarmee hoeft te bemoeien. Vind je dat toch lastig? Zeg dan dat mensen je in geval van nood bijvoorbeeld een appje kunnen sturen. Dan weet je zeker: geen apps, geen stress!

Veeg je agenda leeg
Ontspannen terugkomen is net zo belangrijk als relaxed vertrekken. Dus: ga niet meteen je eerste werkdag volledig volplannen met afspraken, maar houd de eerste dag of twee dagen je agenda leeg. Er is altijd wel iets dat dan je aandacht vraagt en dan heb je tijd beschikbaar. Veel beter dan als een berg opzien tegen de bomvolle afsprakenlijst die op je wacht zodra je jouw bureaustoel weer aanschuift.

Zo zie je, vakantiestress is behoorlijk goed te voorkomen, zolang je jezelf maar de tijd gunt om wat zaken voor te bereiden en vol te houden. Denk je nu, allemaal leuk die tips, maar het lukt gewoon niet met mijn baan en ik ben het hartstikke beu. Bel me dan eens na je vakantie. Wellicht is het tijd om eens verder te kijken. Maar voor nu eerst: fijne zomer!

Mijn toegevoegde waarde

De juiste persoon op de juiste plek krijgen, dat is mijn missie. En dat gaat me al sinds 2008 goed af. Ik heb geen geheim recept, maar besteed veel aandacht aan een goede voorbereiding. Pas met een compleet beeld ga ik aan de slag.

Ik beschik daarnaast over een groot netwerk, ben betrouwbaar en duidelijk in mijn communicatie en ben MyDrives-gecertificeerd. Hiermee kan ik uitstekend matchen op cultuur, drijfveren, skills en persoonlijkheid. Ook ben ik Certified Integrity Specialist, wat mij helpt om te doorzien wat kandidaten en organisaties écht beweegt. En dat is in ieders belang.

Mis geen kans meer