De leeftijdsverschillen op het werk worden steeds groter. Dat is ook niet zo gek, want we gaan later met pensioen dan een aantal jaar geleden. Het komt regelmatig voor dat een 22-jarige net afgestudeerde het kantoor deelt met een 67-jarige die stiekem al pensioenplannen smeedt. En dat hoeft absoluut geen probleem te zijn, integendeel!
Er kúnnen nadelen kleven aan flinke leeftijdsverschillen op kantoor. Een groot leeftijdsverschil kan ertoe leiden dat twee mensen niet helemaal dezelfde taal spreken. En een ervaren rot kan bijvoorbeeld een wat strengere arbeidsmoraal hebben dan de starter. Kan, hoeft niet natuurlijk.
Sowieso kijkt de jongere garde anders tegen werk aan dan de oudere generatie. Laatstgenoemde groep is opgegroeid met de opvatting dat je moet werken om je rekeningen te kunnen betalen. De leden van deze groep willen graag resultaat zien. Ze leven om te werken. De nieuwe generaties, zoals Y en Z, zien werk meer als een onderdeel van hun identiteit; werk en privé vormen meer een twee-eenheid. Ze zoeken zingeving, ontwikkeling en uitdaging. Daarover schreef ik eerder al.
Mooie kansen
Maar ik wil hier toch vooral benadrukken dat er mooie kansen ontstaan door leeftijdsverschillen op het werk. Een wat oudere werknemer kan, met al zijn ervaring en verzamelde kennis, de perfecte leermeester zijn voor aanstormend talent. Belangrijk voor de bedrijfscontinuïteit ook: door jong van oud te laten leren, gaat belangrijke kennis niet verloren na een afscheidsreceptie van een gepensioneerde collega. Maar andersom kunnen jongeren ouderen ook wegwijs maken, bijvoorbeeld in digitalisering. Voordat je het weet deelt de senior uit het team dagelijks Instagram Stories vanuit de productiehal!
Laat je vooroordelen thuis
Werf je nieuwe mensen, staar je dan niet blind op iemands leeftijd, want dan kun je goud door je vingers laten glippen. Beter focus je je op het grotere geheel van het team en op het talent van het individu. Match op mindset en laat je vooroordelen gerust thuis. Met die instelling ontstaan de mooiste samenwerkingen op het werk!
Wil je de generatiekloof binnen je organisatie dichten of kleiner maken? Ik geef je vijf bruggetjes.
1. Laat jongeren en ouderen leren van elkaar
Oudere werknemers kunnen heel veel leren van jongere. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Maak koppeltjes; betrek jong en oud bij hetzelfde project. Je zult zien dat ze zich aan elkaar optrekken!
2. Zorg dat ze elkaar begrijpen
Communicatie is zó belangrijk. Regel dus dat ouderen en jongeren elkaar – en bij voorkeur niet aan de kantinetafel want daar gaat het toch bijna altijd over werk – goed leren kennen. Zo ontstaat er meer begrip voor elkaar en dat is een hele vruchtbare voedingsbodem. Deze tip geldt trouwens voor alle leeftijden.
3. Accepteer de verschillen
Elke generatie heeft weer andere normen en waarden. Maar mensen zijn per definitief verschillend. Iemand van 55 kan jonger van geest zijn dan een begin-twintiger. Omarm de verschillen, in plaats van iedereen in hetzelfde keurslijf te drukken. Reken maar dat dat leidt tot betere resultaten.
4. Kijk in de spiegel
We hebben het wel steeds over anderen, maar tot welke generatie behoor jezelf eigenlijk? En hoe kijk je naar collega’s van andere generaties? Focus jij je vooral op de verschillen, of ga je actief op zoek om de voordelen te plukken van het feit dat er mensen van verschillende generaties bij je werken? Een beter werkmilieu begint bij jezelf.
5. Verplaats de bureaus
Op de flexplek is best wat aan te merken, maar vaste werkplekken zijn het ook niet helemaal. Een goede oplossing: regel eens in de zoveel tijd een interne verhuizing, waardoor medewerkers – jong en oud – niet steeds bij dezelfde collega zitten. Het zorgt voor nieuwe energie en dynamiek en het is bewezen effectief. Een extra tip: verplaats het meubilair zelf, want beweging is goed. Het houdt je jong en van welke generatie je ook bent: dat willen we toch allemaal?