In de huidige arbeidsmarkt is niet alleen het werven van medewerkers een uitdaging, ook het behouden ervan. De achterdeur lijkt continu op een kier te staan en door de verhoogde werkdruk lopen de beste krachten soms op hun tandvlees. In 2023 komt het ziekteverzuimpercentage voor het eerst sinds twintig jaar boven de 5%. Tijd voor vitaliteit op de werkvloer! Want daarmee bewaak je niet alleen de gezondheid van je huidige team, je straalt deze betrokkenheid ook uit naar sollicitanten. Indirect is aandacht voor vitaliteit dus ook aandacht voor je werkgeversmerk.
Hoe pak je dat aan? In deze blog leg ik je uit hoe je door te werken aan vitaliteit medewerkers beter én langer aan je bindt: structurele verbetering. Die verder gaat dan een wandelend overleg of een fruitmand op de lunchtafel.
Wat is vitaliteit?
Vitaliteit op de werkvloer is te vertalen naar vijf belangrijke pijlers: fysieke gezondheid, mentale gezondheid, gezonde voeding, sociale motivatie en werkomgeving. Al deze pijlers samen vormen een gezonde werkvloer, maar met twee of drie kun je al een groot verschil maken.
Het gaat namelijk niet om hoeveel je doet, maar wát je doet. En dat je doet wat jouw medewerkers nodig hebben. Vraag het daarom gewoon aan hen, in plaats van zomaar een fruitmand op tafel te zetten. Misschien hebben jouw werknemers wel behoefte aan een gezellig uitje voor extra teambuilding. Of ergonomische bureaustoelen voor hun thuiskantoor. Ook dát is vitaliteit. En ben je bang dat je geen eerlijke antwoorden krijgt als je jouw medewerkers zelf raadpleegt? Stel dan een werkgroep samen waarin collega’s onderling hun behoeften bespreken.
Structurele verbetering
Een vitaliteitsweek is hét moment om te inventariseren wat bij jouw organisatie en medewerkers past. Een week lang staat het thema vitaliteit centraal en geeft jou en je collega’s vrijblijvend de kans om dingen uit te proberen. Eén week werken aan vitaliteit is natuurlijk niet genoeg. Zie het als de kick-off van je nieuwe duurzame vitaliteitsbeleid dat je eens in de zoveel tijd evalueert. Want de behoeften van je medewerkers kunnen een half jaar na de vitaliteitsweek best weer veranderd zijn.
Eigen regie
Vrijheid in de volgorde van je werk. Begin- en eindtijden. De ruimte krijgt om mee te denken over hoe je productiever bent. Hoe zit het met de individuele vitaliteit? Door medewerkers meer eigen regie in hun functie te geven kunnen zij autonoom bepalen hoe ze bepaalde zaken inrichten, die voor hen prettig werken. Geef je medewerkers bijvoorbeeld meer regie over hun eigen werktijden, als dit mogelijk is. Zo komt die ene collega nooit meer te laat en maakt ‘ie tóch al zijn uren. Of kan een ander de kinderen zelf ophalen van school, wat hem of haar veel geld scheelt aan een oppas of elke dag een file scheelt. Check ook eens of je als werkgever niet bent vastgeroest in oude patronen. Wie zegt dat een medewerker áltijd eerst A moet doen voor hij aan B begint? Door collega’s ruimte te geven in de volgorde van werk voelen ze meer verantwoordelijkheid, zijn ze productiever én hebben ze er meer plezier in. Win-win.
Drijfveren
Om een nóg beter beeld te krijgen van de individuen binnen het team is inzicht in hun drijfveren waardevol. Waar krijgen ze energie van? En wat veroorzaakt stress? Jouw team werkt efficiënter en productiever wanneer iedereen taken krijgt die bij ieders persoonlijke drijfveren passen. Meer administratie voor die collega die altijd overal lijstjes voor maakt. En minder repeterend werk voor die collega met een korte spanningsboog. Werk dat écht bij de individuele persoonlijkheden van je werknemers past zorgt ervoor dat die achterdeur zich steeds verder sluit. Bovendien krijg je inzicht in wat voor persoonlijkheid dit team zou versterken. Waardoor je beter kunt werven en precies de collega vindt die jouw team in balans brengt.
Krijg ook inzicht
Wil jij vitale medewerkers die energie krijgen van hun werk? En zich verbonden voelen met elkaar, hun werkzaamheden en jouw organisatie? Doe de gratis MyDrives-miniscan en ontdek hoe deze tool werkt. Ga voor een werkvloer met een dichte achterdeur en gezonde, blije medewerkers!