De juiste mensen vinden voor de juiste functie wordt voor veel organisaties steeds lastiger. Een gestroomlijnd wervingsproces is niet langer mooi meegenomen, maar bittere noodzaak. Hoe optimaliseer je het proces en zorg je dat het afgestemd is op de huidige krappe arbeidsmarkt? Ik deel graag mijn vijf beste tips met je.
Is je wervingsproces niet op orde, dan loop je al drie stappen achter. En al helemaal in deze tijd. Want: vacatures genoeg, voor jou tien anderen. Kijk eens kritisch naar jouw wervingsproces. Staat de kandidaat centraal en maak je het hem of haar zo makkelijk mogelijk? Is het, met andere woorden, leuk om jouw kandidaatreis te doorlopen of kan het misschien beter? Doe je voordeel met deze tips en ga direct aan de slag met jouw wervingsproces.
1. Maak het sollicitanten zo eenvoudig mogelijk
Solliciteren moet leuk én eenvoudig zijn. Maak het je sollicitanten daarom zo makkelijk en laagdrempelig mogelijk om bij jou te solliciteren. Dus niet met ingewikkelde digitale formulieren vol onnodige invulvelden. Maar houd het simpel. Via een knop op je website bijvoorbeeld, waar kandidaten alleen een korte motivatie en contactgegevens hoeven achter te laten.
2. Doe aan verwachtingsmanagement
Heeft een sollicitant interesse getoond in je functie? Laat hem of haar per mail weten dat je dat hartstikke leuk vindt en leg uit wat de kandidaat vervolgens kan verwachten. Wanneer krijgt hij of zij iets te horen? Wanneer vinden de eventuele gesprekken plaats? Zo houd je het enthousiasme van je sollicitanten vast én weten ze waar ze aan toe zijn – ook tijdens de rest van het proces.
3. Ga voor échte gesprekken
Het is verleidelijk om tijdens de gesprekken vooral in te gaan op de kennis, ervaring en vaardigheden van je sollicitant, maar dat maakt je gesprekken al snel heel eenzijdig. En laten we eerlijk zijn: zo’n ondervraging is voor geen enkele kandidaat aantrekkelijk. Maar hoe leuk zou het zijn als jullie daarentegen, als gelijkwaardige gesprekspartners, een écht gesprek hebben? Stel je gesprekspartner op zijn of haar gemak en heb het vooral ook over niet-werkgerelateerde zaken als hobby’s of vakantieplannen. Het zal je verbazen hoeveel verschil dat maakt! Vervolgens kunnen jullie samen, op een laagdrempelige manier, verkennen of de functie en organisatie bij hem of haar passen.
4. Ontdek wat iemand drijft
Vraag in een gesprek eens wat iemand motiveert, wat zijn of haar drijfveren zijn. Geloof mij maar: het levert je waardevolle inzichten op. De waarde van kandidaten zit namelijk niet alleen in kennis en kunde, maar óók in karakter, persoonlijke eigenschappen en ambities. Het geeft je een goed beeld van of jouw kandidaat ook als persoon bij jouw organisatie past. Een MyDrives-analyse geeft je hier inzicht in.
5. Denk na over wat je zélf te bieden hebt
Als werkgever moet je meer dan ooit je best doen om interessant te zijn. Een goed salaris of een iPhone van de zaak zijn niet langer een garantie voor succes. Nee, de sollicitant van vandaag kijkt verder dan dat. Met verleidelijke arbeidsvoorwaarden maak je het verschil. Maar als mkb’er hoef je je echt niet te meten met grote werkgevers met grote gebaren. Veel belangrijker is het dat je oprecht overkomt en waar kunt maken wat je belooft. Zoals flexibele uren, dicht bij huis kunnen werken of gezellige teamuitjes.
Kun je wel wat hulp gebruiken?
Ontbreekt het je aan de tijd en zou je graag iemand in de arm nemen die je helpt bij het optimaal inrichten van je wervingsproces én je daarbij een belangrijk deel uit handen neemt? Neem contact met me op, dan gaan we samen eens koffie drinken.