Blue Monday is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen dat staat voor de meest depressieve dag van het jaar. Maar bijna niemand weet dat het eigenlijk is bedacht door een Britse commerciële reistelevisie-zender die mensen wilde stimuleren om de somberte van januari om te zetten in iets positiefs: het geluksgevoel van een vakantiereis boeken. De zender liet een tweederangs wetenschapper een wiskundige formule ontwikkelen. De uitslag van zijn rekensom werd de depressiefste dag van het jaar: Blue Monday. Je voelt ‘m al aan, die dag ging je als consument te lijf door je op het vooruitzicht van de zomervakantie te storten. En daar hadden veel adverteerders wel oren naar.
Ik vind het best bizar, maar ook wel grappig dat we ons (ik ook!) jaren later nog steeds laten leiden door media en adverteerders die het dus op niks gebaseerde Blue Monday aangrijpen om hun spullen aan de man of vrouw te brengen. Voor mij is het vooral het bewijs dat er heel veel invloeden van buitenaf zijn die met onze emoties spelen en impulsief gedrag stimuleren.
Natuurlijk doen adverteerders dat, maar ook collega’s, klanten of misschien wel je baas. Hoe meer je je daarvan bewust bent, hoe beter je de verhoudingen ziet en weet welke plek jij inneemt in het geheel. En zo kun je je primaire emoties en impulsen even parkeren, afstand nemen, de situatie analyseren en bedenken hoe je er zelf in staat. Om vervolgens actie te ondernemen op een manier die bij jou past en de situatie positief beïnvloedt.
Dus: laat jij je vandaag leiden door alle Blue Monday spam? Of keer je het juist om en ben jij vandaag de motivator voor je collega’s met een dipje? Ik houd het vandaag gewoon bij mijn vaste routines die mij energie geven. Ik ben klaar voor een nieuwe werkweek vol energie!