Je kunt geen rondleiding geven in jouw indrukwekkende showroom. Niet laten zien hoe sfeervol de kantooromgeving is. En je sollicitant niet even kennis laten maken met die fijne mensen die straks misschien wel gezellige collega’s worden. Het is de realiteit van nu: solliciteren op afstand elimineert een groot deel van de verleiding. Het positieve daarvan is dat je met de sollicitant kan focussen op de inhoud. Het grote nadeel is dat je buiten jezelf en de functie niet veel tools hebt om jouw organisatie aan de sollicitant ‘te verkopen’. Daarom een belangrijke kwestie voor veel werkgevers: hoe houd je jouw organisatie ook in coronatijd verleidelijk voor de beste sollicitanten?
Laat de werkplek zien
Ja zeggen tegen een nieuwe werkplek zonder dat je deze ooit gezien hebt? Kleine kans dat een sollicitant dat een jaar geleden zou doen. Nu gebeurt het aan de lopende band. Toch doe je er verstandig aan om iemand een inkijkje in de toekomstige werkplek te geven. Dat betekent dat je andere slimme manieren moet vinden om een bedrijfsrondleiding te doen. Natuurlijk kun je dat live doen tijdens een videogesprek, maar de kans is reëel dat je belangrijke dingen vergeet. En wat als het wifi-signaal niet krachtig genoeg is? Een rondleiding-video lost het op. Heb je een groter bedrijf, dan zou je korte video’s per afdeling kunnen opnemen. In een wat kleinere organisatie is het juist waardevol om alles te laten zien. Misschien wil een directe collega de rondleiding geven? Zo krijgt de sollicitant ook meteen zicht op de mensen waarmee hij of zij gaat samenwerken. Het is trouwens echt niet nodig om een cameraploeg in te huren om zo’n rondleiding te maken. Stel zelf een scriptje op, laat iemand anders met z’n smartphone filmen en je komt al een heel eind.
Ondersteun in de voorbereiding
Waar de een al volledig gewend is aan videobellen, is het voor de ander totaal nieuw en dus spannend. Je wilt natuurlijk niet dat die onzekerheid over techniek ervoor zorgt dat een sollicitant niet goed uit de verf komt. Stel je voor dat je daardoor de beste man of vrouw voor de job misloopt. Help daarom iedereen een handje, bijvoorbeeld met een toolkit video-solliciteren. Leg uit met welk systeem je gaat werken. Geef tips om te controleren of alles (zoals de microfoon en de webcam) werkt. Geef tips voor een rustige achtergrond. Deel handige linkjes met artikelen over een goede voorbereiding. Vergeet ook niet te zeggen wie de gesprekspartners zijn, hoe lang het gesprek gaat duren en wanneer er terugkoppeling gaat plaatsvinden.
Betrek toekomstige collega’s erbij
Dat rondje over de afdeling zit er door corona bij de meeste bedrijven momenteel niet in. Werksfeer proeven is dus erg moeilijk, terwijl het wel bepalend is voor een sollicitant. Bedenk daarom manieren om toekomstige collega’s bij het proces te betrekken, zodat dat gevoel van de werksfeer toch overkomt. Wellicht kan je een één-op-één videocall inplannen, zodat de sollicitant vragen kan stellen. Of organiseer een digitale speeddate-sessie, waarin de drie laatste kandidaten kort kunnen kennismaken met de mensen die mogelijk hun collega worden. Vraag je medewerkers ook om creatieve input: wat vinden zij belangrijk om te vertellen of te laten zien? Wat zouden ze zelf van het bedrijf willen weten? Vervolgens bedenk je daar een (digitale) oplossing voor.
Houd je aan alle afspraken
Als je als sollicitant niet echt van de werksfeer kan proeven, blijft er een afstand tussen jou en het bedrijf, of je het nu wil of niet. Dat betekent dat er een grote kans is dat de sollicitant zich na een videocall ongewild niet zo betrokken voelt als na een fysiek gesprek op zijn of haar mogelijke werklocatie. Je hebt als werkgever dus meer nodig om overtuigend te zijn. Superbelangrijk is dan het managen van verwachtingen en het nakomen van afspraken. Want daarmee verstevig je de relatie en bouw je aan vertrouwen. Stuur een mail na afloop van het gesprek. Bel de sollicitant persoonlijk op met de uitnodiging voor de volgende ronde. Reageer op de datum die is afgesproken. Het lijken misschien open deuren, maar onderschat niet de kracht hiervan.
Jij als aantrekkelijke werkgever
Solliciteren in coronatijd is allesbehalve ideaal, maar zowel werkgever als sollicitant moeten dealen met de realiteit. Maak er een gezamenlijke uitdaging van en je zult zien dat het zich vertaalt naar betere gesprekken waarin sollicitanten zich op hun gemak voelen en beter tot hun recht komen. En dat maakt van jou direct een aantrekkelijke, betrokken werkgever!