We leven momenteel in een periode waarin de arbeidsmarkt flink in beweging is. Door economische ontwikkelingen, steeds meer technische mogelijkheden en robotisering is het baanaanbod continu in beweging. Vrijwel niemand doet nog dertig jaar hetzelfde. Hoe zorg je dat je toch een duurzame baan vindt?
Bijna iedereen krijgt tijdens zijn of haar carrière te maken met veranderende omstandigheden. Het kan aan de arbeidsmarkt liggen, maar ook aan je eigen behoeftes: wil je parttime of fulltime werken? En hoe ver ben je bereid om te reizen? Het vinden van de ideale baan is voor veel mensen een continue zoektocht. Zelfkennis draagt bij aan het succes hiervan. Hoe beter je weet wie je bent, wat voor persoonlijkheid je hebt en over welke competenties je beschikt, hoe makkelijker het wordt om de juiste keuzes te maken.
Iets leuk vinden is niet voldoende
Hebben jouw ouders je ook verteld dat je iets moest gaan studeren ‘wat je leuk vindt’? Het klinkt logisch, maar zo simpel ligt het – helaas – vaak niet. Los van je persoonlijkheid en de competenties, is het van belang dat er aanbod is. En een fatsoenlijk salaris verdienen lukt niet altijd met een hobby. Anders zouden wel meer mannen profvoetballer zijn geworden. En al blink je uit in fotografie, slechts enkele professionele fotografen verdienen er uiteindelijk een echt goede boterham mee.
Kijk naar je competenties
Je hebt competenties nodig om een taak goed uit te voeren of een probleem op te lossen. Vakcompetenties kun je uitbouwen door een opleiding te volgen of werkervaring op te doen. Maar sommige competenties heb je of heb je niet: stel je voor dat je een oogafwijking hebt, dan kun je geen piloot worden. Ook zijn er generieke competenties. Denk aan klachtgerichtheid, samenwerken en analytisch denken. Ze worden ook wel soft skills genoemd, en komen van pas in tal van functies.
Omarm je persoonlijkheid
Naast vaardigheden heb je te maken met je eigen persoonlijkheid. Stel dat je heel verlegen van aard bent, maar je een baan vindt waarin je geregeld presentaties moet geven. Daar doe je jezelf dan waarschijnlijk geen plezier mee. Als je heel creatief bent, dan word je wellicht ook liever geen boekhouder. En waarschijnlijk word je ook geen zorgverlener als je niet sociaal bent aangelegd.
Natuurlijk kun je aan de slag met jezelf en zo proberen je persoonlijkheid te veranderen. Maar je kunt ook omarmen wie je bent en uitkijken naar werk dat wél bij jouw persoonlijkheid past. Daar krijg je uiteindelijk meer energie van. Mensen die een baan hebben die bij hen past, zijn doorgaans ook een stuk succesvoller én gelukkiger.
Onderzoek aanbod en concurrentie
Heb je eindelijk een beroep gevonden dat bij je past, dan moet je ook het geluk hebben dat er aanbod van werk is – en het liefst blijft. Hoeveel concurrentie is er? En hoe groot is de kans dat dit beroep verdwijnt door robotisering?
Kijk kritisch naar een organisatie
Kritisch zijn op jezelf en je keuzes is dus van belang, maar onderzoek ook een organisatie voordat je een baan aanneemt. Ben je een conservatief type, dan kies je wellicht liever niet voor een snelgroeiende start-up, die elke week de werkprocessen aanpast. En hou je van een omgeving met brede expertises waardoor er voor jou toekomstmogelijkheden liggen in allerlei richtingen? Dan verkies je wellicht een groot bedrijf boven een klein bedrijf.
Zo doe ik dat
Lees je dit en realiseer je je dat jij toe bent aan nieuwe uitdaging? Stuur me dan gerust een open sollicitatie met daarin een toelichting over wat voor werkomgeving jij zoekt. Ik zet voor mijn opdrachtgevers en kandidaten regelmatig de kracht van MyDrives-analyses in. Die geeft inzicht in iemands drijfveren, energie- en stressfactoren. Welke karaktertrekken horen daarbij? Welke factoren en taken geven iemand energie en wat zorgt juist voor stress? Zo ontdekken we voorkeursstijlen die iemands persoonlijkheid bepalen.
En nu jij
Wil je eerst zelf ontdekken wat MyDrives inhoudt? Doe dan de gratis miniscan. In minder dan vijf minuten weet je wat voor kleurtype jij bent. Herken je jezelf erin? Dan heb je vast een goed beeld van hoe een uitgebreide analyse de drijfveren van jouw potentiele medewerker volledig in kaart brengt. Natuurlijk kun je MyDrives ook gebruiken om inzicht te krijgen in de balans van jouw team of inzichtelijk te maken welke drijfveren passen bij de functies in jouw organisatie.