In onze hyperdrukke wereld lijkt het bijna normaal dat mensen te maken krijgen met een burn-out. Maar laten we niet vergeten dat dit absoluut niet normaal is. Het toenemende aantal burn-outs is geen teken van individuele zwakte, een zwakke generatie of een te drukke baan. In plaats daarvan is het een collectieve schreeuw om hulp tegen een maatschappij die steeds meer lijkt ingericht om ons energie te kosten zonder iets terug te geven.
Wie heeft er schuld: jij of het systeem?
Wie te maken krijgt met een burn-out, voelt zich vaak schuldig. Mensen vragen zich af waarom ze hun eigen grenzen niet goed kenden, waarom ze het niet eerder aangaven, waarom ze zoveel werkten, en wat hun werkgever nu moet doen. Echter, dit soort oorzaken liggen vaak buiten henzelf, in een systeem dat zij als individu niet kunnen veranderen. Het zijn elementen waar je weinig tot geen macht over hebt. Wat je wél kunt veranderen, is hoe je omgaat met de hoge druk, de verwachtingen, de vele prikkels en de snelheid van ons bestaan. Hoe gevoeliger je bent voor prikkels, hoe meer inzet dit zal vragen. Dit kan oneerlijk aanvoelen, maar het is de werkelijkheid waarmee je moet dealen. Het enige waar jij de controle over hebt, is de keuze om voor jezelf en je gezondheid te gaan. En dus zowel in je privéleven als je carrière stappen te zetten die passen bij wat voor jou belangrijk is.
Waarom is herstellen van een burn-out zo lastig?
Herstel van een burn-out, of het voorkomen van een terugval, is voor veel mensen een uitdaging. Dat komt omdat een burn-out eigenlijk niet om herstel vraagt, maar om een complete shift van bewustzijn. Een tijdje niet of minder werken kan tijdelijk wat rust geven, maar het neemt niet de oorzaak van het probleem weg: een verkeerde verwerking van stress en prikkels. Het is een veelvoorkomende misvatting dat stress alleen wordt veroorzaakt door werk, verplichtingen of drukte. Er zijn talloze andere oorzaken die ervoor zorgen dat stress zich in het lichaam opstapelt. Gebrek aan passie en voldoening in je werk kan een oorzaak zijn, maar juist ook het gebrek aan uitdaging. Of een slechte cultuur in het bedrijf waar je werkt. Stel dat je ook nog eens te maken hebt met een tekort aan voedingsstoffen in je lichaam of weinig slaap, dan ligt gevaar op de loer.
Valkuilen vermijden
Een goed voorbeeld is iemand die heel creatief en praktisch is, maar vijf dagen per week achter een computer op kantoor zit. Zelfs als daar niet overmatig veel van hem of haar gevraagd wordt, zal dit hen uiteindelijk opbranden. Hetzelfde geldt voor een introvert persoon in een extraverte functie, waar veel gebeld en vergaderd moet worden. Ook dit kost meer energie dan het geeft, wat tot stress in het lichaam leidt. Bewustzijn van wie jij bent als mens en wat jij eigenlijk nodig hebt, los van wat de maatschappij van je verwacht, is cruciaal om niet in dezelfde valkuilen te blijven stappen.
Investeren in jezelf
Voor de ambitieuze professional is het essentieel om te erkennen dat een succesvolle carrière niet ten koste mag gaan van je gezondheid. Neem de tijd om te reflecteren op wat jou echt energie geeft en waar je passie ligt. De investering in jezelf en je welzijn is de belangrijkste stap die je kunt nemen om niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk te floreren.
Brain Balance
Ik ben bijna klaar met mijn Brain Balance opleiding. Hier heb ik veel geleerd over hoe je zelf invloed hebt op je gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Deze kennis ga ik binnenkort breed toepassen voor bedrijven en professionals die welzijn op plek één willen zetten.