2020: hoeveel vissen zitten er nog in jouw vijver?

Dacht jij dat je broek wat krap zat, zo net na de feestdagen? De arbeidsmarkt; díe is pas krap! En daar komt voorlopig geen verandering in. Dat is toch wel de voorspelling die ik nu al over 2020 durf te doen. Dus, mocht je als werkgever nog geen goed voornemen hebben, dan heb ik er zéker eentje voor je: ga strategisch en echt duurzaam aan de slag met het onderwerp personeel. Dat is de enige manier om in de steeds legere vijver een goede vis aan de haak te slaan.

Het aantal vacatures bereikte in 2019 opnieuw een hoogtepunt. Het aantal banen groeit al ruim vijf jaar achter elkaar; vorig jaar kwamen er maar liefst 126.000 banen bij, terwijl de werkloosheid vrijwel gelijk bleef (bron: CBS). Bovendien toont onderzoek aan dat bijna de helft van de vacatures moeilijk te vervullen is. Ik heb er vanzelfsprekend zelf ook mee te maken, want ook het vinden van hooggeschoold personeel is steeds lastiger. De voorspellingen voor de komende jaren zijn niet mals. Mede door de vergrijzing zal ook na 2020 de krapte op de arbeidsmarkt aanblijven.

Duurzaam personeel werven

In 2020 blijft het daarom voor veel werkgevers een uitdaging om geschikt personeel te vinden. Steeds meer bedrijven voelen de druk van personeelstekort. Daar lonkt het gevaar van het ad hoc of overhaast invullen van een beschikbaar gekomen plek. Zelf ben ik ervan overtuigd dat het verstandiger is om tijd en moeite te investeren in het vinden van de juiste kandidaat. Zeker omdat veel bedrijven groeien, is succesvolle werving steeds vaker een ongoing proces dat losstaat van vacatures. Dat werpt zijn vruchten af, omdat het kandidaten de tijd geeft om weloverwogen een beslissing te maken. Vind je door duurzame inspanningen een nieuwe medewerker die écht bij jouw cultuur past? Dan is de kans zoveel groter dat hij of zij jou als werkgever trouw is en dus – met liefde en plezier – bij je blijft werken. Wie wil slagen in 2020 moet dus in elk geval geduld en doorzettingsvermogen hebben.

Maar hoe vind je die perfecte kandidaat?

Je ontkomt er zeker in 2020 niet aan om creatief te zijn en buiten de gebaande paden te treden in jouw zoektocht naar geschikt personeel. Vis bijvoorbeeld in die enorme poel van mensen die (nog) nét niet de juiste kwalificaties hebben voor de functie; wie weet zien zij bijscholing wel zitten. Of selecteer op soft skills. Beschikt iemand over de mindset en drijfveren die bij het DNA van jouw organisatie passen? Dan ben jij meteen de aantrekkelijke werkgever die kansen biedt én ruimte voor opleiding, ontwikkeling en ontplooiing. Ook essentieel dus voor dit jaar is denken in mogelijkheden buiten iemands CV en werkervaring.

Scherpe focus

Zelf heb ik veel professionals in mijn netwerk die niet actief op zoek zijn naar een baan, maar er al wel voorzichtig over nadenken en voor de juiste match en voorwaarden zeker een nieuwe stap in hun carrière overwegen. Wist je dat meer dat 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking latent werkzoekend is? Die doelgroep heeft al werk, dus die trigger je alléén met de juiste boodschap. Ik heb het vaker gezegd: om succesvol personeel te vinden én binden, zijn jouw mentaliteit en positionering als werkgever en employer branding onmisbaar. Wat je ook kan helpen: een superscherpe focus bij het zoeken, probeer bijvoorbeeld eens hypertargeting op social media, waarbij je je communicatie heel specifiek richt op een bepaalde regio of functieomschrijving. Zeker weten is focus op allerlei manieren een belangrijke succesfactor op de arbeidsmarkt in 2020 en de jaren erna.

En dan…

De juiste sollicitant aan tafel krijgen is één ding. Hem of haar aan jouw organisatie binden is een heel ander verhaal. In een krappe arbeidsmarkt nemen potentiële werknemers steeds meer de touwtjes in handen. Gewilde krachten ontvangen via LinkedIn soms wel tientallen berichten per maand van recruiters; dat maakt het voor jou als werkgever steeds moeilijker – om niet te zeggen: onmogelijk – om sollicitanten te verleiden met een ‘standaard contractje’. Ikzelf ben ontzettend blij dat ik al bij de opstart van mijn bedrijf besloot om te bouwen aan een kwalitatief netwerk met echte, persoonlijke relaties. Op die manier weet ik me nu te onderscheiden en ben ik voor veel werknemers en werkgevers een waardevolle gesprekspartner. Absoluut een must voor elke organisatie in 2020: investeer in het opbouwen van een relevant netwerk met professionals die nu of in de toekomst voor de organisatie van waarde kunnen zijn.

Flexibiliteit
De meeste werknemers willen zich binden. Als de voorwaarden maar goed zijn. Dat zit ‘m lang niet altijd in een hoog salaris. Ook in een fijne bedrijfscultuur. Ruimte voor ontwikkeling. Flexibiliteit en vrijheid. En waar vroeger één modelcontract geschikt was voor de hele organisatie, is een contract tegenwoordig vaker persoonlijk maatwerk. Zeker bij jongere mensen. Zij hechten daarnaast veel waarde aan perspectief en willen ook vaker eigen baas zijn. Dat zien we aan de populariteit van platforms als YoungOnes waar vooral millennials zich op dagbasis als zzp’er verhuren. Op dit soort trends kun je als werkgever ook op anticiperen. In elk geval nemen medewerkers geen genoegen meer met massa of dertien-in-een-dozijn. Op alle vlakken, zowel in communicatie als in gesprek, voorwaarden en contract, is individueel maatwerk een must.

Conclusie: 2020 wordt een dynamisch jaar. De kloof tussen bedrijven die succesvol werven en bedrijven die dat niet doen, zal groeien. Ik ben ervan overtuigd dat bedrijven die niet investeren in goed werkgeverschap, uiteindelijk niet alleen medewerkers verliezen, maar ook hun klanten en hun toekomst. Reden genoeg dus om er direct mee aan de slag te gaan!